Diabetes muuttaa suoliston bakteeriflooraa

Diabetes muuttaa suoliston bakteeriflooraa, osoittaa Kööpenhaminan yliopiston tutkimus. Havainto puoltaa pre- ja probioottien käyttöä diabeteksen täydentävänä hoitona. Raportti julkaistiin Yhdysvaltain tiedeakatemian arvostetussa verkkojulkaisussa PloSONE. Muiden tutkimusten mukaan myös lihavuus muuttaa suolen bakteerikantoja ja probiootit voivat normalisoida tilan ja auttaa painonhallinnassa.

Tutkimuksen lähtökohtana oli johtavan tiedelehden, Naturen joulukuussa 2006 julkaisema raportti, jonka mukaan lihavien ihmisten suoliston bakteerifloora poikkeaa normaalipainoisten ja hoikkien ihmisten suoliston bakteerikannasta. Kun lihavat laihduttivat, normaalistui myös bakteerifloora. Tutkijat päättelivät, että suolistobakteereilla on osuutta lihavuudessa. Ihmisen bakteerien siirto hiiriin vahvistaa tätä käsitystä.

Tohtori Nadja Larsen työryhmineen (Kööpenhaminan yliopisto) lähti selvittämään mikrobiflooran laatua tyypin 2 diabeetikoilla ja terveillä verrokeilla. Tulokset viittaavat siihen, että suolistofloora on poikkeava myös insuliiniresistenssissä ja diabeteksessa ja mahdollisesti muissakin aineenvaihduntasairauksissa.

On erityisen tärkeää kehittää metabolisten [aineenvaihdunnan] häiriöiden hoitoa, joka muokkaa suoliston mikrobiologiaa normaaliksi, koska lihavuus ja diabetes saattavat liittyä erilaisiin bakteeripopulaatioihin", kirjoittavat tanskalaistutkijat. He vihjaavat, että pre- ja probioottien käyttö voisi olla aiheellista diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa, ainakin tulevaisuudessa.

Tutkimusta on jo kommentoitu maailmalla. Maailmankuulu probioottitutkija, professori Glenn Gibson (University of Reading, UK) sanoo Nutraingredients.comille, että ihmisen suoliston bakteerikannan yhteys metaboliseen oireyhtymään ja muihin siihen liittyviin sairauksiin on "mielenkiintoinen ja siihen kiinnitetään jo paljon huomiota". "Tiedeyhteisössä vallitsee yksimielisyys siitä, että suoliston bakteereilla on tekemistä tyypin 2 diabeteksessa", hän toteaa. Tanskalaistutkimus vahvistaa tätä käsitystä, mutta asiaa pitää vielä selvittää lisää, Gibson sanoo. “Hyvät uutiset ovat tässä: Pre- ja probiootteja voidaan käyttää [ennaltaehkäisevästi] suuren riskin väestöryhmissä tilanteen [bakteeriflooran häiriöiden] korjaamiseksi. Välineet [pre- ja probioottivalmisteet] ovat valmiina tähän tähtäävään maaliin ammuttaviksi", Gibson lisää.

Tutkimuksen yksityiskohtia
Kokeeseen osallistui 36 miestä, joista puolet oli saanut diagnoosin tyypin 2 diabetes. Heidän ja terveiden verrokkien suolistobakteerit analysoitiin. Diabeetikkojen suolistossa oli verrokkeja runsaammin Firmicutes, Bacterioidetes ja Proteobacteria -kantoja. Firmicutes ja Bacterioidetes -kannat korreloivat heikentyneeseen sokerinsietoon. Tulokset ovat sopusoinnussa alussa mainitun vuoden 2006 lihavien tutkimuksen kanssa, joskin joitakin erojakin havaittiin.

Tämän tutkimuksen tulokset osoittavat, että tyypin 2 diabetekseen liittyy suolistoflooran muutoksia", tutkijat päättelevät.

Larsen N, Vogensen FK, van den Berg FWJ, et al. Gut Microbiota in Human Adults with Type 2 Diabetes Differs from Non-Diabetic Adults. PLoS ONE February 2010;5:2: e9085. Free Full Text

Nutraingredients.com

Tohtori Tolosen kommentti

Suosittelen maitohappobakteereita bakteeriflooran normalisoimiseen.