Pre- ja probiootit ja soija sydänterveydessä

Pre- ja probiootit (synbiootit) sekä soijan isoflavonoidit voivat edistää sydän- ja verisuoniterveyttä, ilmenee uudesta kanadalaisesta tutkimuksesta. Siinä prebioottien yhdistäminen soijan isoflavonoideihin alensi kohonnutta kolesterolia. Tulos oli parempi kuin pelkän prebiootin tai soijan käyttäminen yksinään, kirjoittavat tutkijat Metabolism Clinical and Experimental -lehdessä.

Tutkimusta johti maailmankuulu professori David Jenkins (Toronton yliopisto). Hän tuli tunnetuksi kehitettyään 1980-luvulla hiilihydraattien glykemiaindeksin avuksi tyypin 2 diabeteksen hoitoon. LDL-kolesteroli aleni vain soijan ja prebiootin kombinaatiolla, korostaa Jenkins. Hän uskoo, että prebiootin suolessa käynnistämä fermentaatio (käyminen) voi olla tehokas keino sydäntautien ehkäisyyn ja hoitoon.

Soijaproteiinin vaikutus veren rasvoihin on tunnettu jo kauan. Yhdysvaltain lääkevirasto FDA hyväksyi jo 1999 soijaproteiinille terveysväitteen, jonka mukaan se parantaa sydänterveyttä. Soija on niitä harvoja ravintoaineita, joille FDA on myöntänyt tällaisen terveysväitteen käyttöoikeuden.

Tutkimuksen yksityiskohtia

Kokeeseen osallistui 11 miestä ja 12 naista, keski-iältään 58 ± 7 vuotta. Heidän seeruminsa LDL-kolesteroli oli keskimäärin 4,18 ± 0,58 mmol/l eli selvästi yli viitearvon (< 3 mmol/l). Koehenkilöt testasivat kukin 4 viikkoa seuraavia vaihtoehtoja

  • 30 g soijaproteiinia, 61 mg isoflavonoideja ja lumetta (maltodekstriiniä)
  • 30 g soijaproteiinia + prebioottia (frukto-oligosakkaridipohjaista inuliinia)
  • vähärasvainen ruokavalio + prebioottia.
Kunkin kokeen jälkeen pidettiin kahden viikon tauko ennen kuin siirryttiin seuraavaan vaihtoehtoon. Kaikki 23 henkilöä kävivät läpi kaikki testit.

Tulokset osoittivat, että soijan ja prebiootin yhdistelmä alensi LDL-kolesterolia noin 0,18 mmol/l ja paransi LDL/HDL-suhdetta. HDL-pitoisuus suureni merkitsevästi. Pelkällä prebiootilla ei saatu näitä vaikutuksia. Suoliston mikrofloorassa ei havaittu merkitseviä muutoksia.

Tulokset tukevat FDA:n hyväksymää terveysväitettä, jonka mukaan soijaruoka alentaa LDL-kolesterolia. Tässä kokeessa väheneminen oli 3 prosentin luokkaa pelkällä soijalla, mutta se lisääntyi 5 prosenttiin, kun soijaan lisättiin prebiootti", tutkijat kirjoittavat. Hankkeen rahoitti Ontarion osavaltion Heart and Stroke Foundation.

Wong JMW, Kendall CWC, de Souza R, et al. The effect on the blood lipid profile of soy foods combined with a prebiotic: a randomized controlled trial. Metabolism Clinical and Experimental. Published online ahead of press, doi: 10.1016/j.metabol.2009.12.017

Tohtori Tolosen kommentti

Oireettomien ihmisen kolesterolin alentaminen ei sinänsä ehkäise sydän- ja verisuonitauteja, sillä kolesteroli ei ole niiden aiheuttaja. Sitä vastoin tulehduksen (inflammaation) ehkäiseminen ja vaimentaminen on varmasti eduksi, sillä tulehdus pitää yllä ja pahentaa tautia. Pre- ja probioottien ja soijan isoflavonoidien yhdistelmä on erinomainen anti-inflammatorinen ravintolisäkombinaatio. Lue lisää tulehduksen merkityksestä valtimotaudeissa alla olevasta linkistä.

Tulehdus ja sen vaimentaminen sydän- ja verisuonitaudeissa
Uutta tietoa kolesterolista