Kalaöljyä Yhdysvaltain armeijalle?

"Armeija marssii vatsallaan", sanoi Napoleon. Yhdysvaltain puolustusministeriö (US Department of Defense, DOD) harkitsee, määrääkö se joukkonsa käyttämään kalaöljyn omega-3-rasvahappoja (EPA and DHA) ja pre- ja probiootteja lisätäkseen taistelujoukkojensa stressinsietoa, yleiskuntoa ja terveyttä.

Yhdysvaltain puolustusministeriö harkitsee joko kalaöljyvalmisteiden käyttöönottoa tai aktiivipalveluksessa olevan henkilöstönsä muonan rikastamista omega-3-rasvahapoilla. Tarkoitus on siten lisätä stressinsietoa ja yleistä hyvinvointia. Toimenpiteen uskotaan parantavan sotilaalista suorituskykyä, vähentävän sairaalakuluja ja nopeuttavan toipumista traumaattisista aivovaurioista (traumatic brain injuries, TBI).

Puolustusministeriön edustaja sanoi NutraingredientsUSA.comille: “Parhaillaan käydään monilla tasoilla keskusteluja omega-3:n saannin lisäämisestä, erityisesti taistelujoukoille ja sairastuneille (esim. TBI-potilaille), mutta toistaiseksi nämä pohdinnat ovat vasta keskusteluja". Ministeriön ravintolisäkomitea Dietary Supplements Committee selvittää Samuel Instituutin (Alexandria, Virginia) kanssa ravintolisien käytön hyötyjä sotilaskäytössä.

Ravitsemus ja mielenterveys kiinnostavat
Sotilasasiantuntijat ovat erityisesti huolissaan Irakissa ja Afganistanissa toimivien joukkojen stressistä ja suurista masennus- ja itsemurhaluvuista. Omega-3-rasvahappojen käyttöä pohdittiin viime joulukuussa konferenssissa, jonka aiheena oli ‘Nutritional armor for the warfighter: can omega fatty acids enhance stress resilience, wellness, and military performance?’ (´Ravitsemusaseistusta sodankäyntiin: Voivatko omega-3-rasvahapot lisätä stressinsietoa, hyvinvointia ja sotilaalista suorituskykyä?´).

Kalaöljyteollisuuden puheenjohtaja Adam Ismail, joka osallistui kongressiin sanoo: “Uskon omega-3:n olevan välttämätöntä Yhdysvaltain armeijalle. Ravinnon rikastaminen on halpa keino saavuttaa suuria säästöjä terveyskuluissa, ja se voi parantaa sotilaallista suorituskykyä ja pelastaa ihmishenkiä auttamalla TBI:n hoidossa."

US military may ‘shock and awe’ omega-3 market
Nutraingredients.com 8.2.2010

US military may enlist Omega-3s to boost performance but why wait? Nutraingredients.com 8.2.2010