Homokysteiini lisää naisten Alzheimerin taudin riskiä

Veren kohonnut homokysteiini kaksinkertaistaa naisten riskin sairastua Alzheimerin tautiin, ilmenee Dimitri Zylbersteinin väitöskirjasta. Göteborgissa 1462 naisen terveydentilaa on seurattu vuodesta 1968 lähtien.

Dimitri Zylberstein väitteli 2009 lääketieteen tohtoriksi Göteborgin yliopistossa aiheenaan homokysteiinin merkitys naisten Alzheimerin taudin riskitekijänä. Väitöstyö on osa naisten suurta terveystutkimusta, nimeltään Prospective Population Study of Women in Gothenburg. Se alkoi vuosina 1968–1969. Yhteensä 1462 naista on seurattu jo 35 vuotta. 1368 naisesta mitattiin alussa ja myöhemmin muun muassa seerumin homokysteiini. Tämä on maailman pitkäaikaisin homokysteiiniä koskeva seurantatutkimus.

Tulosten mukaan Alzheimerin tauti ilmaantuu kaksi kertaa useammin naisille, joiden veressä on paljon homokysteiiniä, verrattua niihin, joilla sitä on vain vähän. Kaikkien dementioiden riski oli 70 % suurempi. Erot alkoivat ilmaantua 24 seurantavuoden jälkeen. Kohonnut homokysteiini liittyi myös suurentuneeseen sydänkohtauksen riskiin 15 vuoden kuluttua seurannan alkamisesta.

Homokysteiinin pitoisuus veressä ja aivoissa suurenee yleensä silloin, kun veressä on vähän foolihappoa ja B6- ja B12-vitamiineja. Mutta homokysteiini voi nousta, vaikka näiden vitamiinien pitoisuudet olisivat viitearvojen puitteissa. Kohonnut homokysteiini alenee kuitenkin yleensä hyvin näiden kolmen vitamiinin yhdistelmällä. Ihanteellinen homokysteiinin pitoisuus veressä on alle 7-8 µmol/l, joskin laboratoriot ilmoittavat viitearvoiksi 5–15 µmol/l.

Dimitri Zylberstein Homocysteine and vascular morbidity and dementia in women. A prospective population study. Göteborgs universitet; University of Gothenburg. 2009 Väitöskirja

Tohtori Tolosen kommentti

Naisten kannattaisi mittauttaa verestään homokysteiinin pitoisuus, etenkin jos lähisuvussa on Alzheimerin tautia tai muuta dementiaa. Jos pitoisuus ylittää 7 µmol/l, neuvoisin ottamaan päivittäin jatkuvasti foolihapon, B6- ja B12-vitamiinien yhdistelmää, karnosiinia ja E-EPAa, jotka kaikki ehkäisevät Alzheimerin tautia ja jarruttavat sen etenemistä.

E-EPA parantaa muistia ja ehkäisee Alzheimerin tautia