Kalaöljy ja karnosiini pidentävät sydänpotilaan elinikää

Kalaöljyn käyttö voi pidentää sydänpotilaan ikää, kirjoittavat johtavat asiantuntijat tammikuun Amerikan Lääkärilehdessä (JAMA). Vaikutus perustuu siihen, että rasvahapot suojaavat kromosomeissa sijaitsevia ikäkelloja, telomeerejä. Aikaisemmin on osoitettu, että myös karnosiini suojaa telomeerejä kulumiselta. Näin siis myös karnosiini ja kalaöljy voivat lisätä terveitä elinvuosia.

Uuden tutkimuksen tekijät ovat arvostettuja tiedemiehiä. Esimerkiksi professori William S. Harris on Yhdysvaltain Sydänliiton asiantuntija, joka osallistuu ravitsemussuositusten laatimiseen. Nyt tutkijat mittasivat 608 avohoidossa olevan sydänpotilaan valkosolujen telomeerien pituuksia ja seerumin omega-3-rasvahappoja (EPA ja DHA). Mitä enemmän veressä oli omega-3:a, sitä hitaammin telomeerit kuluivat. Kalaöljyn käyttö ennustaa lisää elinvuosia.

Telomeerit ovat olleet valtavan kiinnostuksen kohteena noin viisi vuotta. Vuonna 2009 Nobelin palkinto jaettiin kolmelle amerikkalaiselle telomeerien tutkijalle. Monet tiedemiehet pitävät telomeerejä kirjaimellisesti pitkän iän salaisuutena. Amerikan Lääkärilehdessä (JAMA) julkaistu uusi tutkimus osoittaa, että kalaöljyn omega-3-rasvapot estävät telomeerien nopeaa kulumista. Toisin sanoen, solut elävät pidempään terveinä. Mitä enemmän veressä on omega-3-rasvahappoja, sitä hitaammin telomeerit kuluvat. Niiden nopea kuluminen vanhentaa ihmistä.

Kuva: Kromosomien päissä näkyvät punaiset pisteet ovat telomeerejä.

Telomeerit ovat kuin kengännauhat. Joka kerta solun jakautuessa niiden päästä leikkautuu pois pätkä. Leikkautuvan pätkän pituus ratkaisee sen, kuinka monta kertaa solu kykenee jakautumaan. Keskimäärin solut jakautuvat noin 50 kertaa, ennen kuin telomeerit lyhenevät liian lyhykäisiksi.

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot vaimentavat hapetusstressiä, jolloin telomeerin lyheneminen hidastuu. Lisäksi omega-3:t voivat lisätä telomeerejä pidentävien entsyymien, telomeraasien aktiivisuutta, tutkijat huomauttavat. Ennestään tiedetään, että sydän- ja valtimotauteja potevilla ihmisillä on veressään tavallista vähemmän omega-3-rasvahappoja. Uusi tutkimus puoltaa kalaöljyn käyttöä sydän- ja valtimotautien ehkäisyssä ja hoidossa. Aikaisemmin on jo osoitettu, että myös karnosiini suojaa telemeerejä kulumiselta. Karnosiinin ja kalaöljyn yhdistelmä on siten ihanteellinen kaikille valtimo- ja sydänpotilaille.

Farzaneh-Far R, Lin J, Epel ES, Harris WS, Blackburn EH, Whooley MA. Association of marine omega-3 fatty acid levels with telomeric aging in patients with coronary heart disease. JAMA. January 2010 303(3): 250-7. Abstract

Telomeerien nopea kuluminen ennustaa sydäntauteja
JELIS-tutkimus puoltaa E-EPAa sydänterveydessä
Sydänkohtaus ja kalaöljy
Omega-3-indeksi ja sydänterveys