Kalaöljy suojaa diabeetikon munuaisia

Kalaöljy suojaa tyypin 2 diabeetikon munuaisia, ilmenee uudesta hongkongilaisesta kaksoissokkotutkimuksesta. Sen julkaisi Diabetic Medicine -tiedelehti. Tulos vahvistaa aikaisempia japanilaisia havaintoja, joiden mukaan E-EPA ehkäisee ja korjaa diabeettisia munuaisvaurioita.

Tutkimukseen kutsuttiin 97 tyypin 2 diabeetikkoa, jotka arvottiin satunnaisesti kalaöljyä tai lumetta (oliiviöljyä) saaneisiin ryhmiin. Kalaöljyn päiväannos oli 4 grammaa, ja se sisälsi 42 % EPAa ja 25 % DHA:ta. Potilaat saivat siten päivittäin 1600 mg EPAa ja 1000 mg DHA:ta. Tämä annostelu valittiin sen perusteella, että sydänlääkärit suosittavat 4 g kalaöljyä päivässä kohonneiden triglyseridien hoitoon. Vaikutusjakso oli 12 viikkoa. Alussa ja lopussa mitattiin verenpaine sekä munuaisten toimintaa ja hapetusstressiä ilmaisevia muuttujia.

Seerumin kreatiniinin pitoisuus väheni merkitsevästi kalaöljyä saaneessa tyypin 2 diabeetikkojen ryhmässä [...].“Aikaisemmatkin tutkimukset ovat osoittaneet kalaöljyn suojaavan diabeetikkojen munuaisia", tutkijat kirjoittavat. Seerumin kreatiini on munuaisten toimintaa kuvaava verikoe.

Verenpaineessa, hapetusstressissä ja muissa muuttujissa ei havaittu eroja ryhmien kesken näin lyhyenä ajanjaksona. On syytä huomata, että tutkittu kalaöljy sisälsi vain 67 % omega-3:a. Yksi kolmasosa öljystä oli muita kuin omega-3-rasvahappoja. Tuote ei siis ollut paras mahdollinen (verrattuna Suomessa myytäviin 90 % omega-3:a sisältäviin valmisteisiin). Toiseksi vaikutusjakso oli vain 12 viikkoa. Pitempi hoitoaika olisi kenties tuonut esille muitakin suotuisia vaikutuksia.

Wong C-Y, Yiu K-H, Li S-W, et al. Fish-oil supplement has neutral effects on vascular and metabolic function but improves renal function in patients with Type 2 diabetes mellitus. Diabetic Medicine 2010; 27:1, 54-60 Abstract

Japanissa diabeetikoille määrätään E-EPAa
E-EPA suojaa diabeetikon munuaisia
Karnosiini suojaa diabeetikon munuaisia
Diabeteksen ravitsemushoito – tri Tolosen katsaus
Tolonen ja Raaste: Hyvän diabeteshoidon opas