E-EPA parantaa muistia ja ehkäisee Alzheimerin tautia

Kalaöljyn EPA-rasvahappo (etyyliesterinä) parantaa oppimiskykyä ja muistia sekä ehkäisee Alzheimerin tautia, osoittaa uusi kanadalais-thaimaalainen neurotieteilijöiden rottatutkimus. Muistin heikkeneminen johtuu aivoissa myllertävästä matala-asteisesta kroonisesta tulehduksesta ja stressihormonien liiallisesta erityksestä, joita E-EPA vaimentaa, sanovat tutkijat. Uusi raportti vahvistaa useiden aikaisempien, toisistaan riippumattomien neurotieteilijöiden havaintoja E-EPAn aivoja suojaavasta vaikutuksesta.

Neurotieteilijät Cai Song ja Pornnarin Taepavarapruk valitsivat tutkimukseensa E-EPAn, koska se läpäisee veriaivoesteen ja pääsee siten aivohin paremmin kuin tavalliset kalaöljyt. Tulokset osoittivat että E-EPA voi

  • parantaa oppimista ja muistia
  • ehkäistä ikääntymiseen liittyvää muistin heikkenemistä
  • ehkäistä ja jarruttaa Alzheimerin tautia.

Tohtori Songin työryhmä on osoittanut jo aikaisemmin, että E-EPA ehkäisee liiallista stressihormonien (kortisonin ja kortisolin) eritystä lisämunuaisen kuorikerroksesta. Muutkin neurotieteilijät ja psykofarmakologit ovat todenneet saman asian. Esimerkiksi espanjalaisen Valencian yliopiston farmakologian laitoksen tutkimus, osoitti että E-EPA vaimentaa stressihormoneja. Kanadalaisen Quebecin yliopiston kliinisessä tutkimuksessa E-EPA (noin 1000 mg päivässä) ehkäisi keski-ikäisten naisten stressiä ja vaihdevuosiin liittyviä kuumia aaltoja.

Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia muistin heikkenemisen syitä ja testata voisiko E-EPA ehkäistä niitä. Tutkimusasetelma lähti siitä, että jo 20 vuotta on tiedetty, että Alzheimerin tautiin sairastuneiden ihmisten aivoissa on tietyn hermovälittäjäaineen, asetyylikoliinin puutetta. Asetyylikoliini on erityisen tärkeä muistille ja sen säilymiselle iän karttuessa. Asetyylikoliinin väheneminen ja muistin heikkeneminen johtuvat aivoissa myllertävästä matala-asteisesta tulehduksesta (inflammaatiosta) ja sen seurauksena neurotrofiinien toiminta heikkenee.

Rottien aivoihin ruiskutettiin tulehdusta aiheuttavaa ainetta interleukiini (IL)-1betaa. Koe osoitti, että

  • IL-1beta (tulehdus)vähensi asetyylikoliinin määrää
  • asetyylikoliinin väheneminen heikensi muistia
  • IL-1beta lisäsi stressihormonien (kortisonin ja kortisolin) eritystä, mikä myös liittyi asetyylikoliinin vähenemiseen
  • Il-1beta (tulehdus) vähensi hippokampuksen hermokasvutekijää mikä sekin liittyi asetyylikoliinin vähenemiseen ja muistin heikkenemiseen
  • E-EPA ehkäisi kaikkia näitä muutoksia.

Tässä työssä kävi siis ilmi – ensimmäistä kertaa neurotieteissä – että E-EPA suojaa sekä tärkeää hermovälittäjäainetta, asetyylikoliinia, että aivoperäistä hermokasvutekijää. Tämä selittää myös E-EPAn antidepressiivistä vaikutusta, sillä kasvutekijä ehkäisee masennusta.

"Jos tulehdus (inflammaatio) voi vähentää merkitsevästi asetyylikoliinin vapautumista ja neurotrofiinin toimintaa, niin mikä tahansa lääke tai luonnonaine, joka vähentää tulehdusta ja lisää neurotrofiinin toimintaa, voi olla tehokas Alzheimerin taudin hoidossa", kirjoittavat tutkijat. E-EPA täytti hyvinkin nämä kriteerit.

E-EPA siirtyy verestä aivosolujen kalvoille, joita se muokkaa nestemäisiksi ja joustaviksi, kuten japanilaiset neurotieteilijät ovat tutkimuksissaan osoittaneet. Nämä havainnot käyvät hyvin yksiin nyt julkaistujen tulosten kanssa, ja auttavat ymmärtämään, kuinka E-EPA lisää asetyyylikoliinin tuotantoa aivoissa. Se puolestaan auttaa parantamaan ja säilyttämään muistia, tulkisevat tutkijat.

Uusi suomalainen Ravitsemushoito-opas (Duodecim 2009) suosittaa E-EPAa (1 gramma/vrk) muistihäiriöiden ja dementioiden ehkäisyyn ja hoitoon. Myös berberiini suojaa asetyylikoliinia ja siten myös muistia (lue uutinen).

Nutraingredients.com 1.2.2010

Taepavarapruk P, Song C. Reductions of acetylcholine release and nerve growth factor expression are correlated with memory impairment induced by interleukin-1beta administrations: effects of omega-3 fatty acid EPA treatment. J Neurochem. 2009 Dec 3. Free Full Text (pdf)

Mila Hyytinen, Pertti Mustajoki, Raija Partanen, Laura Sinisalo-Ojala (toim.) Ravitsemushoito-opas, 245 sivua (Duodecim 2009).

Muita muistiin, stressiin ja masennukseen liittyviä E-EPA-tutkimuksia

EPA ehkäisee ikääntyvien muistin heikkenemistä
E-EPA ehkäisee muistin heikkenemistä

E-EPA voi auttaa muistihäiriöissä
E-EPA ehkäisee ikääntymiseen liittyvää muistin heikkenemistä
E-EPA ehkäisee stressiä ja masennusta
E-EPA tasapainottaa stressihormoneja
E-EPA vaimentaa stressihormoneja ja tulehdussytokiineja
E-EPA ehkäisee keski-ikäisten naisten stressiä ja kuumia aaltoja
E-EPA tehoaa vakavaan masennukseen