Lääkkeet tehottomia lievässä ja keskivaikeassa masennuksessa

Lääkkeet ovat useimmiten tehottomia lievässä ja keskivaikeassa masennuksessa, kertoo Amerikan Lääkärilehti (JAMA). Se julkaisi tiistaina meta-analyysin, jonka mukaan lääkäreiden yleisesti määräämät masennuslääkkeet eivät ole lumetta (plaseboa) tehokkaampia useimpien keskivaikeaa masennusta potevien ihmisten hoidossa. Uuden raportin uskotaan vihdoin ratkaisevan kiistelyn masennuslääkkeiden tehosta tai tehottomuudesta. Niistä on merkittävää apua vain vaikean masennuksen hoidossa. Yli 400 000 suomalaista syö masennuislääkkeitä, suurin osa ihan turhaan. Suosittelen masennuksen hoitoon ensisijaisesti liikuntaa ja ravintolisiä: E-EPAa, foolihappoa ja muita B-vitamiineja, D-vitamiinia, berberiiniä ja karnosiinia.

Pennsylvanian yliopiston psykiatrit Jay C. Fournier ja Robert J. DeRubeis johtivat työryhmää, joka arvioi masennuslääkkeiden tehokkuutta kuuden tutkimuksen perusteella. Niihin oli osallistunut 718 naista ja miestä, joista noin puolet poti vaikeaa ja puolet keskivaikeaa kliinistä masennusta. Kolmessa tutkimuksessa potilaille oli annettu GlaxoSmithKlinen Paxilia (Suomessa Seroxat) ja kolmessa muussa kokeessa imipramiinia, joka on vanhemman polven trisyklinen masennuslääke. Ne osoittautuivat lumetta tehokkaammiksi vain vakavan masennuksen hoidossa. Tutkijat uskovat tämän analyysin lyövän viimeisen naulan masennuslääkkeistä käydyn keskustelun arkkuun. Häviäjinä ovat lääkefirmat ja lääkärit, jotka määräävät masennuslääkkeitä holtittomasti. [Suomen Lääketilaston mukaan Kela maksoi masennuslääkkeistä korvauksia 408 500 henkilölle vuonna 2008. Kasvua edellisvuodesta oli 20 400 henkilöä. Ei lähes joka 10. suomalainen voi olla vakavasti masentunut.]

Aikaisemmat raportit ovat antaneet ristiriitaisia tuloksia, koska puolueettomien tutkijoiden kritiikkiä on yritetty kumota lääketeollisuuden tukemilla raporteilla. Monia tutkimuksia, joiden mukaan lääkitys ei ole ollut lumetta tehokkaampaa, on jätetty julkaisematta. Nyt julkaistu raportti on laajin tähänastisista: Siihen osallistui yli 700 potilasta, joiden taudin vaikeusaste vaihteli lievästä vakavaan.

Uskon, että raportti vaimentaa innostusta masennuslääkitykseen, ja se on hyvä asia”, kommentoi psykiatri Erick H. Turner (Oregon Health and Science University) New York Timesissa. “Ihmisten toiveet lääkkeiden hyödyistä eivät ole enää yhtä suuret kuin ennen, eivätkä lääkärit hämmästy, elleivät kaikki potilaat paranekaan lääkkeillä”, hän lisää. Muiden SSRI-lääkkeiden ei uskota olevan sen parempia kuin paroksetiini, sanovat asiantuntijat.

Fournier JC, DeRubeis RJ, Hollon SD, et al. Antidepressant Drug Effects and Depression Severity: A Patient-Level Meta-analysis. 2010;303(1):47-53. Abstract

The New York Times 5.1.2010

Tohtori Tolosen kommentti

Raportti tukee sitä mitä olen jo vuosia esittänyt masennuslääkkeistä kirjoituksissani ja luennoillani. Suosittelen ensisijaiseksi hoidoksi ruokavalion muutosta ja ravintolisiä, eritoten E-EPAa, berberiiniä, karnosiinia ja D-vitamiinia, joista kerron kirjoissani. Ruokavalion muutosta suosittelevat myös australialaiset psykiatrit uudessa raportissaan.

Masennuslääkkeet kritiikin ja kiistelyn kohteena
Masennuslääkkeet lisäävät nuorten itsemurhan riskiä
Omega-3-rasvahapot mukaan masennuksen hoitoon
E-EPA on tehokasta vakavan masennuksen ainoana hoitona
E-EPA tehostaa lääkkeen vaikutusta masennuksessa