“Hyvä” HDL-kolesteroli ei suojaa diabeetikkoa

“Hyvä” HDL-kolesteroli ei suojaa diabeetikon valtimoita samalla tavalla kuin ei-diabeetikon suonia, kertoo uusi sveitsiläis-saksalainen tutkimus. Lisäksi diabetes alentaa veren HDL-pitoisuutta. B3-vitamiini (niasiini) voi palauttaa HDL:n pitoisuuden ennalleen ja myös sen suojavaikutuksen, kirjoittavat kardiologit Amerikan Sydänliiton Circulation-lehdessä tammikuussa 2010. Tutkimus kaataa kylmää vettä vitamiinien vastustajien niskaan.

Kardiologi (sydänlääkäri) Ulf Landmesserin johtamaan Zürichin ja Hannoverin yliopistojen yhteiseen tutkimukseen osallistui 32 diabeetikkoa ja 10 tervettä verrokkia. Tulosten mukaan HDL-kolesteroli suojaa terveiden henkilöiden valtimon sisäseinämää stimuloimalla endoteelisolujen tuotantoa typpioksidin (NO) välityksellä, toimimalla antioksidanttina ja korjaamalla endoteelin vaurioita. Mutta metabolista oireyhtymää potevilla tyypin 2 diabeetikoilla HDL ei toimikaan näin, osoittaa uusi tutkimus.

Diabeetikkojen HDL-arvot olivat pienemmät kuin terveiden (jotka eivät tietenkään olleet saaneet statiineja). Terveillä ihmisillä HDL stimuloi typpioksidin muodostusta, mutta niin ei ollut asianlaita diabeetikoilla. Näin ollen HDL ei suojannut endoteelia eikä korjannut sen vaurioita. Mutta kun diabeetikot saivat 3 kuukautta päivittäin 500 mg niasiinia (B3-vitamiinia), heidän HDL-pitoisuutensa suureni ja, mikä tärkeintä, vitamiinihoito paransi HDL:n endoteelia suojaavia ominaisuuksia. "Niasiini vähentää myeloperoksidaasista riippuvaista HDL:n hapettumista", selittävät tutkijat. He suosittavat niasiinin käyttöä metabolista oireyhtymää potevien diabeetikkojen hoidossa.

"Meidän ei pidä tuijottaa ainoastaan HDL-pitoisuutta, vaan meidän on katsottava myös sen laatua”, sanoo Landmesser. ”HDL ei ole laadultaan samanlaista kaikilla potilailla. Niasiinihoito on lupaavaa paitsi HDL:n lisäämisessä, myös sen laadun parantamisssa”, hän korostaa.

Tutkimus on herättänyt huomiota mediassa. Sen julkaisi mm. Reuters Health 23.12.2009.

Tohtori Tolosen kommentti

Valtimoiden endoteelin toimintahäiriötä voidaan ehkäistä ja korjata niasiinin lisäksi muillakin ravintolisillä. Niihin kuuluvat muiden muassa berberiini, karnosiini, ubikinoni ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot. Niiden laiminlyönti terveydenhuollossa on ”kuin kirjoittaisi Suomesta mainitsematta koskaan talvea”, kosmologi Kari Enqvistiä lainatakseni. Onneksi ravitsemusterapeuttien ajattelutapa on muuttumassa ravintolisien suhteen entistä myönteisemmäksi, kuten Duodecimin uudesta Ravitsemushoito-oppaasta käy ilmi.

Uusien tutkimusten perusteella voimme päätellä, että olemme olleet viimeisten 30 vuoden aikana massiivisen disinformaation kohteina, mitä ravinnon rasvoihin ja kolesteroliin tulee.

Aiheeseen liittyviä uutisia

Hyvästi kolesteroliteoria
HDL-kolesteroliharha
Apoliproteiinit, sydän- ja valtimotautien riskitekijöinä
Berberiini, sydän- ja verisuonitaudit
Hyvän diabeteshoidon opas
Sydänpotilaan opas