Moskovan yliopisto: Karnosiini hidastaa vanhenemista

Karnosiini hidastaa vanhenemismuutoksia, kirjoittavat M.V.Lomosovin Moskovan valtionyliopiston bioteknologisen keskuksen tutkijat Rejuvenation Research -lehdessä. Se on erikoistunut ikääntymistä käsitteleviin tieteellisiin tutkimuksiin. Venäläiset tiedemiehet ovat tutkineet karnosiinia jo kauan, sillä tämä dipeptidi löydettiin vuonna 1900 juuri Venäjällä. Tohtori Tolonen toi karnosiinin Suomeen helmikuussa 2003, jonka jälkeen siitä tuli nopeasti suosittu ravintolisä.

Karnosiini on hermoja suojeleva valkuaisaine, dipeptidi, joka koostuu kahdesta aminohaposta, beta-alaniinista ja L-histidiinistä. Karnosiinilla on monia hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten aivojen ja lihaksiston verenkierron parantaminen sekä viljeltyjen solujen nuorentaminen, kirjoittavat tutkijat. Karnosiinin vaikutukset perustuvat hapetuksen estoon (antioksidaatioon) ja sokeristumisen estoon (antiglykaatioon), raskasmetallien kelaatioon ja sen kykyyn puskuroida pH:ta. Nämä ominaisuudet tekevät karnosiinista välttämättömän tekijän, joka hidastaa ikääntymiseen liittyvää hermoston rappeutumista (neurodegeneraatiota) ja muita vanhenemismuutoksia. Viime aikoina karnosiinia on käytetty menestyksellisesti aivohalvausta ja Parkinsonin tautia potevien potilaiden hoidossa.

Karnosiinia voidaan suositella potilaille hapetusstressin aikana luonnollisena hoitona, jolla on suuri teho eikä [lainkaan] sivuvaikutuksia”, kirjoittavat tutkijat.

Boldyrev AA, Stvolinsky SL, Fedorova TN, Suslina ZA. Carnosine As a Natural Antioxidant and Geroprotector: From Molecular Mechanisms to Clinical Trials. Rejuvenation Research 2009 Dec 17. [Epub ahead of print]

Tohtori Tolosen kommentti

Edellä mainittujen vaikutusten lisäksi karnosiini aktivoi sirtuiineja (Sirt1-7), jotka vaimentavat vanhenemiseen ja sairauksiin liittyviä gerontogeenejä. Näin ollen karnosiini on mitä mainioin ravintolisä kaikkien ikääntymiseen liittyvien sairauksien ja muiden muutosten ehkäisyyn ja jarruttamiseen. Karnosiinia myyvät terveyskaupat, apteekit ja markettien luontaistuoteosastot.
Sirtuiinit säätävät monia biologisia toimintoja, kuten sokeritasapainoa, sokerin uudismuodustusta maksassa (glukoneogeesi), mitokondrioiden biogeneesiä, insuliinin eritystä haimasta, rasvan muodostusta ja sen hajoamista (adipogeneesiä ja adipolyysiä), solujen ohjelmoitua kuolemaa (apoptoosia) ja vanhenemista). Näistä syistä sirtuiinit ovat myös lääketeollisuuden kiinnostuksen kohteena, koska niitä aktivoivat uudet lääkkeet voivat ehkäistä ja jarruttaa monia sairauksia ja vanhenemista, kirjoittaa Current Pharmaceutical Design (2009). ´

Voiko vanhenemista hidastaa?
Karnosiini hidastaa vanhenemista
HS: Korjaava sirtuiini pidentää ikää