Jauhemainen hainrustouute voi olla haitallista syövän hoidossa

Syöpäpotilaat käyttävät yleisesti erilaisia lisäravinteita täydentävänä hoitona. Yksi tehokkaimmista on hainrusto, koska se sisältää angiogeneesiä ja syövän kasvua estäviä aineita (1). Nyt kuitenkin eräät amerikkalaiset syöpälääkärit varoittavat syöpäpotilaita liiasta D-vitamiinista, kalkista ja jauhemaisista hainrustovalmisteista (2).

Cleveland Clinic Foundation -sairaalassa on havaittu monilla syöpäpotilailla hyperkalsemiaa eli veren kalkin liiallista nousua. Tutkijat raportoivat nyt kahdeksan tapausta, joihin hainrustojauheiden käyttö on voinut myötävaikuttaa.

1. Kang JA, Kim JT, Song HS et al. Anti-angiogenic and anti-tumor invasive activities of tissue inhibitor of metalloproteinase-3 from shark, Scyliorhinus torazame. Biochim Biophys Acta. 2003 Mar 17;1620(1-3):59-64. [Pub Med]
2. Lagman R, Walsh D. Dangerous nutrition? Calcium, vitamin D, and shark cartilage nutritional supplements and cancer-related hypercalcemia. Support Care Cancer. 2003 Apr;11(4):232-5. [PubMed]

Tri Tolosen kommentti

Varoitus ei koske nestemäistä hainrustouutetta, jossa ei ole kalkkia eikä D-vitamiinia. Puolueettomat syöpäläkärit antoivat äskettäin virallisen lausunnon Amerikan syöpälääkäreiden vuosikokouksessa nestemäisen hainrustouutteen käytöstä ja totesivat sen täysin turvalliseksi syövän hoidossa.

Nestemäisen ja jauhemaisen hainruston välillä on muitakin huomattavia eroja, kuten alla olevasta artikkelista ilmenee.