Närästys voikin olla tulehdustauti

Vastoin yleistä käsitystä närästys eli refluksitauti ei ehkä johdukaan liiasta vatsahapon erityksestä, vaan kyseessä voikin olla tulehdustauti, raportoivat amerikkalaiset tiedemiehet (University of Texas Southwestern Medical Center) marraskuun Gastroenterology-lehdessä.

Rottakokeissa on käynyt ilmi, että mahan sisällön nousu ruokatorveen (refluksi) johtuu tulehdussytokiineista, jotka houkuttelevat ruokatorveen tulehdussoluja. Ne vaurioittavat ruokatorven limakalvoa ja aiheuttavat rintaa korventavaa kipua ja kiusallista vaivaa.

"Refluksitautia hoidetaan nykyisin vatsahapon eritystä estävillä lääkkeillä", sanoo työryhmän jäsen tohtori Rhonda Souza. "Mutta refluksitauti on todellisuudessa tulehdusvälitteinen tila, johon tulisi kehittää sytokiineja ehkäiseviä lääkkeitä", hän lisää.

Souzan työryhmä yhdisti rottien ohutsuolen ruokatorveen, jolloin mahalaukun vatsahapot ja (sapesta erittyvät) sappihapot kulkeutuivat ruokatorveen. Tutkijat olettivat – kuten yleisesti uskotaan –, että hapot alkaisivat hetimiten poltella ruokatorvessa. Näin ei kuitenkaan käynyt.

"Hämmästyimme huomatessamme, että voi kestää päiviä tai jopa viikkoja operaation jälkeen ennen kuin ruokatorveen ilmaantui vaurioita (eroosiota)", tutkijat kirjoittavat.

Havainto ei sovi yhteen lääkäreille annetun opetuksen kanssa, että refluksitauti johtuisi vastahapoista, kommentoi tutkimusta johtanut sisätautiopin professori Stuart Spechler. "Kemialliset vauriot ilmaantuvat välittömästi. Jos kaadat happoa kädellesi, sinun ei tarvitse odotella kuukautta vaurion toteamiseen", hän kuvailee. Kokeessa rottien ruokatorvet täyttyivät immuunisoluista.

Ihmisen ruokatorven soluviljelmissä havaittiin, että kun soluihin lisättiin sappihappoja, ne (solut) alkoivat heti lähettää tulehdusta välittäviä sytokiinejä, kuten IL-8:aa ja IL-1betaa.
Refluksitauti on erittäin yleinen vaiva, jota potee ajoittain noin 40 % ja jatkuvasti noin 20 % ihmisistä. Närästys voi olla yhtenä syynä ruokatorven syöpään, sanoo Souza.

Souza RF, Huo X, Mittal V, et al. Gastroesophageal Reflux Might Cause Esophagitis Through a Cytokine-Mediated Mechanism Rather Than Caustic Acid Injury , Gastroenterology November 2009;137(5), 1776-1784 Abstract

Tohtori Tolosen kommentti

Jos tutkijat ovat oikeassa, saattaa tulehdusta välittäviä sytokiineja ehkäisevistä ravintolisistä olla apua refluksitaudin hoidossa. Tällaisia ravintolisiä ovat tutkitusti muun muassa berberiini ja karnosiini.