Ruokavalio ja mielenterveys

Masennusta voi hoitaa, ehkäistä ja hoitaa terveellisellä ruokavaliolla, ilmenee Lontoon University Collegen uudesta tutkimuksesta. Sen julkaisi British Journal of Psychiatry ja uutisoi muun muassa BBC. Tutkimus vahvistaa tohtori Tolosen kirjoissaan esittämää näkemystä masennuksen luonteesta ja hoitokeinoista.

Tutkimuksessa selvitettiin yli 3500 keski-ikäisen virkahenkilön ruokatottumuksia ja heidän masentuneisuuttaan. Tutkijoiden mukaan tämä on laatuaan ensimmäinen tutkimus Isossa-Britanniassa, jossa selvitetään ruokavalion vaikutusta masennukseen.

Tutkitut jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen söi runsaasti hedelmiä, vihanneksia ja kalaa. Toinen ryhmä söi prosessoituja ruokia, kuten paistettuja ruokia, lihaa, valkoista leipää, rasvapitoisia maitotuotteita ja makeutettuja jälkiruokia. Heidän tervedentilaansa seurattiin viisi vuotta.

Mitä enemmän prosessoituja ruokia lautasella on, sitä suurempi riski sairastua masennukseen, ilmeni tuloksista. Analyysissa kontrolloitiin sekoittavia tekijöitä, kuten sukupuoli, ikä, koulutus, kuntoilu, tupakointi, krooniset sairaudet. Niiden jälkeen ruokavalion merkitys masennuksen riskitekijänä oli ilmeinen. Prosessoituja ruokia syövien riski masentua oli 58 % suurempi kuin toisella ryhmällä.

BBC haastatteli lyhyellä videolla yhtä tutkimukseen osallistunutta miestä, Brian Godfeytä, joka pääsi nopeasti eroon masennuksestaan muuttamalla ruokavalionsa. Hän jätti pois mm. vehnäleivän, voin ja maidon ja alkoi syödä enemmän hedelmiä ja vihanneksia. "Ruokavalion muuttaminen oli vaikeaa, koska pidin epäterveellisistä ruoista. Syön kuitenkin mieluummin ruokia, joista en pidä ja olen terve, kuin syön ruokia, joista pidän ja olen masentunut", hän tiivistää. "I gradually got rid of foods that were causing the problem" hän sanoo. Katso video (noin minuutti).

Tutkijat pitävät yhtenä masennuksen syytekijänä hiljaista kroonista tulehdusta (inflammaatiota), jota epäterveellinen ruokavalio aiheuttaa ja pitää yllä.

Tohtori Andrew McCulloch, Mental Health Foundationin toimitusjohtaja sanoo BBC:lle: "Tämä tutkimus vahvistaa muita päteviä tutkimuksia, jotka osoittavat voimakkaan yhteyden mielenterveyden ja sen välillä mitä syömme. Tämänkaltaiset suuret tutkimukset ovat välttämättömiä, koska ne ovat avain mielenterveysongelmien parempaan ymmärtämiseen. Ihmisten ruokavaliot muuttuvat yhä epäterveellisemmiksi. Ison-Britannian väestö syö yhä vähemmän ravitsevaa, tuoretta ruokaa ja yhä enemmän tyydytettyjä rasvoja ja sokeria", hän sanoo BBC:lle. Tutkimusryhmässä on myös suomalainen nimi, Mika Kivimäki.

Akbaraly TN, Brunner EJ, Ferrie JE, Marmot MG, Kivimäki M, Sing-Manouix A. Dietary pattern and depressive symptoms in middle age. The British Journal of Psychiatry, Nov 2009; 195: 408 - 413. http://tinyurl.com/yj6hhc4

Tohtori Tolosen kommentti

Jo kauan on tiedetty, että masennus on luonteeltaan tulehdustila, johon ruokavalio ja ravintolisät voivat vaikuttaa. Epäterve ruokavalio lisää tulehdusta, kun taas kalaöljyn EPA-rasvahappo ehkäisee ja hoitaa sitä. Tutkimukset puoltavat E-EPAn käyttöä masennuksen ehkäisyssä ja hoidossa.

Masennus on koko elimistön tulehdustila
E-EPA hoitaa yksinkin masennusta
Omega-3-tutkimuksia taulukossa