Sydäntauti ja ravintolisät

Sydämen vajaatoiminta on yleensä ikääntyvien ihmisten sairaus, jonka syynä on useimmiten sepelvaltimotauti, verenpainetauti tai sydämen rakenteellinen vika. Potilas väsyy ja hänen henkeään ahdistaa rasituksessa ja makuulla. Raajoissa ja kasvoissa voi olla turvotusta. Tilaa on perinteisesti hoidettu vain lääkkein, huonolla menestyksellä, sillä potilaiden kuolleisuus on suurta. Johtavat sydänlääkärit ja ravitsemusterapeutit suosittelevat nyt sydänpotilaiden hoitoon ravintolisiä, koska ne parantavat ennustetta.

Lääkärikielessä sydämen vajaatoimintaa kutsutaan nimellä sydäninsuffisienssi (engl. heart failure). Tautia hoidetaan pääasiassa lääkkeillä, koska lääkärikoulutuksessa ravitsemuksen merkitys on jäänyt puutteelliseksi. Nyt sydän- ja sisätautilääkäreiden ammattilehdet julkaisevat valtavasti artikkeleita, joissa kehotetaan mittaamaan potilaiden verestä vitamiineja ja muita pienoisravintotekijöitä ja antamaan niitä tarvittaessa ruoan lisänä.

Sydän lyö 100 000 kertaa vuorokaudessa ja siirtää 10 tonnia verta kiertoon, mikä vaatii valtavasti energiaa. Sitä syntyy solujen mitokondrioissa ravintoaineista pääasiassa ubikinonin avulla (Sokoulis ym. 2009). Sydämen vajaatoimintaa potevilla ihmisillä on havaittu tutkimuksissa ubikinonin, vitamiinien ja muiden suojaravintotekijöiden puutetta. Kanadalaisen raportin mukaan sairaalaan joutuneista sydänpotilaista 28 % potee piilevää puutosta B1-vitamiinista, 28 % B2-vitamiinista ja 38 % B6-vitamiinista. Puutosten korjaaminen ravintolisillä voi muuttaa sydämen vajaatoiminnan jälleen normaaliksi, kirjoittavat sydänlääkärit (Keyth ym. 2009).

Uuden amerikkalaisen raportin mukaan 94 % sydämen vajaatoiminnasta kärsivistä potee kaliumin puutetta ja yli puolet saa ruuastaan liian vähän kalkkia, magnesiumia, foolihappoa ja D- ja E-vitamiineja (Arcand ym. 2009).

Raudanpuutetta (anemiaa) esiintyy noin 10 prosentilla lievää ja 40 prosentilla vakavaa sydämen vajaatoimintaa potevista ihmisistä, mutta se jää usein toteamatta ja hoitamatta. Mitä alhaisempi hemoglobiini, sitä enemmän veressä kiertää tulehdusta välittäviä yhdisteritä, sytokiinejä (Dec 2009).

Oma työryhmäni totesi jo 1980-luvulla joka kolmannella suomalaisella ja hollantilaisella vanhainkodin asukkaalla piilevää B6-vitamiinin puutosta (Tolonen ym. 1988), mutta asia jäi vaille asianmukaista huomiota Suomessa. Olimme 20 vuotta ajasta edellä.

Saksalaiset sydänlääkärit kiinnittävät huomiota sydänpotilailla yleiseen D-vitamiinin puutteeseen, joka on helppo todeta mittaamalla seerumin 25-OHD ja korjata puutos ottamalla tätä vitamiinia purkista (Gouni-Berthold ym. 2009).

Italialaiset sydänlääkärit (kardiologit) kehottavat sydänpotilaita ottamaan etyyliesteröityjä omega-3-rasvahappoja (850–900 mg päivässä), koska ne voivat pelastaa potilaan hengen, kuten professori Luigi Tavazzin johtama GISSI-tutkimus osoitti (Marcholi ym. 2009).

Johtavat amerikkalaiset sydäntutkijat suosittavat omega-3:a sydäntautien ennaltaehkäisyyn 500 mg ja hoitoon vähintään 1000 mg/vrk (Lee ym. 2009).

Hollantilaiset tutkijat selvittävät perusteellisesti omega-3-rasvahappojen biokemiallisia vaikutuksia sydän- ja verisuonitaudeissa (de Roos ym. 2009).

Amerikkalaiset, kanadalaiset ja tsekkiläiset tutkijat osoittivat yhdessä, että omega-3-rasvahapot ehkäisevät eteisvärinää, joka muuten voi johtaa sydämen vajaatoimintaan (Free Full Text).

Suomessa Duodecimin uusi Ravitsemushoito-opas (2009) suosittaa sydänpotilaille ruokavalion muutoksen ohessa omega-3-rasvahappoja ja muita ravintolisiä. Ajattelutapa on muuttunut myönteiseen suuntaan potilaiden eduksi.

Arcand J, Floras V, Ahmed M, et al. Nutritional inadequacies in patients with stable heart failure. J Am Diet Assoc. 2009 Nov;109(11):1909-13. PubMed

Dec GW. Anemia and Iron Deficiency — New Therapeutic Targets in Heart Failure? NEJM Editorial. Nov 17, 2009 10.1056/NEJMe0910313

Soukoulis V, Dihu JB, Sole M, et al. Micronutrient deficiences. An unmet need in heart failure. Journal of American Collega of Cardiolology. 2009 Oct 27;54(18):1660-73. Abstract

Keith ME, Walsh NA, Darling PB, Hanninen SA, et al. B-vitamin deficiency in hospitalized patients with heart failure. J Am Diet Assoc. 2009 Aug;109(8):1406-10. Abstract

Gouni-Berthold I, Krone W, Berthold HK. Vitamin D and cardiovascular disease. Curr Vasc Pharmacol. 2009 Jul;7(3):414-22. Review.

Marchioli R, Silletta MG, Levantesi G, Pioggiarella R. Omega-3 Fatty Acids and heart failure. Curr Atheroscler Rep. 2009 Nov;11(6):440-7. Abstract

Tolonen M. et al Vitamin B6 status of Finnish elderly. Comparison with Dutch younger adults and elderly. The effect of supplementation. Int J Vitam Res 1988; 58(1): 73-77 PubMed

Lee JK, O´Keefe JH, Lavie CJ, Harris WS. Omega-3 fatty acids: cardiovascular benefits, sources and sustainability. Nature Reviews Cardiology, advance online publication, Published online 27 October 2009 | doi:10.1038/nrcardio.2009.188

de Roos B, Mavrommatis Y, Brouwe IA. Long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids: new insights into mechanisms relating to inflammation and coronary heart disease. British Journal of Pharmacology. 2009;158, 413–428 Free Full Text pdf

Aiheeseen liittyviä muita uutisia:
D-vitamiinin puute lisää suomalaisten sydänkuolemia
Ubikinoni suojaa sydäntä ja aivoja
D-vitamiini ja sydäntaudit
D-vitamiinin puute lisää sydänkuolemia
D-vitamiinin puute varhentaa ikääntyvien kuolemaa
Berberiini ja sydän- ja verisuonitaudit