Berberiini voi auttaa painonhallinnassa

Berberiini voi auttaa painonhallinnassa, ilmenee Etelä-Dakotan yliopiston farmasian laitoksen hiiritutkimuksista. Berberiinin laihduttava vaikutus perustuu siihen, että se säätää geenejä, jotka osallistuvat rasvasolujen (adiposyyttien) kertymiseen elimistöön. Lukuisten muiden tutkimusten mukaan berberiini auttaa hallitsemaan sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa.

Kokeissa hiiriä lihotettiin syöttämällä niille rasvapitoista ruokaa. Berberiinin anto ruoan lisänä vähensi hiirten syömistä ja niiden lihomista. Samalla verensokeri (glukoosi) ja rasvat (kolesteroli ja triglyseridit) vähenivät. Berberiini vähensi PPARgamma-geenin aktiivisuutta ja lisäsi GATA2- ja GATA3-geenien ilmentymistä. Silloin elimistöön kertyi vähemmän rasvaa ja hiirten paino väheni. Berberiini ei aiheuttanut mitään haittavaikutuksia.

"Nämä rohkaisevat löydökset viittaavat siihen, että berberiinillä on erinomaiset mahdollisuudet ehkäistä lihavuutta", päättelevät tutkijat.

Hu YS, Davies GE. Berberine inhibits adipogenesis in high-fat diet-induced obesity mice. Fitoterapia. 2009 Oct 24. Epub ahead of print

Hu Y, Davies GE. Berberine increases expression of GATA-2 and GATA-3 during inhibition of adipocyte differentiation. Phytomedicine 2009 Sep;16(9):864-73. PubMed