Vaivaako paksusuoli?

Ärtynyt paksusuoli eli irritable bowel syndrome (IBS) ja haavainen paksusuolen tulehdus (colitis ulcerosa) ovat yleisiä vatsavaivoja, joihin lääkehoidosta ei ole löytynyt patenttiratkaisua. Hyvä hoitotulos voidaan saadaan yhdistämällä E-EPA, pre- ja probiootit (maitohappobakteerit) ja liukeneva psylliumkuitu. Uusia ravitsemuslääketieteellisiä tutkimuksia paksusuolen vaivoista on julkaistu Japanista ja Hollannista. Berberiiniä tutkitaan Kiinassa.

E-EPAa annettiin 1800 mg päivässä japanilaisille lapsille (8–16 v), joilla oli haavainen paksusuolen tulehdus. Tulokset olivat erinomaisia: lapset pysyivät oireettomina niin kauan kuin E-EPA-hoito jatkui. Samalla verestä mitatut tulehdusta välittävät merkkiaineet (leukotrieeni B4, LTB4) vähenivät huomattavasti, mikä osoittaa E-EPAn vaimentavan tulehdusta. E-EPA on paremmin siedetty kuin perinteiset lääkkeet, jotka aiheuttavat usein sivuvaikutuksia. Granadan yliopiston professori Ángel Gil kirjoitti aiheesta pääkirjoituksen lastenlääkäreiden lehteen.

E-EPA auttaa lasten haavaiseen paksusuolen tulehdukseen
EPAa haavaiseen paksusuolen tulehdukseen

Psylliumkuitua ja probiootteja (maitohappobakteereja) ja niiden yhdistelmää testattiin haavaisen paksusuolen hoitoon Japanissa Tokion Nippon Medical Schoolissa. Testiin osallistui 120 avohoidon potilasta, jotka jaettiin kolmeen 40 henkilön ryhmään. Ryhmät saivat kuukauden ajan joko prebiootteja (8 g psylliumkuitua), probiootteja (Bifidobacterium longum) tai synbiootteja (= pre + probiootteja).

Erikseen annettuna niistä ei ollut sen kummempaa hyötyä kuin lumehoidosta. Mutta kun probiootit yhdistettiin psylliumkuituun, potilaiden vaivat lievenivät ja tulehduksen voimakkuutta osoittava C-reaktiivinen proteiini (CRP) väheni.
Alkupeäinen abstrakti englanniksi

Hollannissa Utrechtin yliopistossa verrattiin leseiden, riisijauhon ja psylliumin tehoa toisiinsa 275 potilaan ärtyneen paksusuolen hoidossa. Hoitokoe kesti 12 viikkoa. Psylliumia saaneet potilaat paranivat merkitsevästi paremmin kuin muut.

"Psylliumin lisääminen ruokavaliohoitoon on erinomainen ajatus. On epätodennäköistä, että potilaat saisivat riittävästi kuitua ravinnosta, esimerkiksi omenoista, mansikoista, ohrasta ja kaurasta", sanoo vatsatauteihin erikoistunut professori Niek van Wit, yksi vatsatauteihin erikoistuneista tutkijoista, BBC:n haastattelussa.

Joka kymmenes ihminen kärsii ärtyneestä paksusuolesta. Sen syytä ei tunneta tarkoin, ja tavallisesti hoidoksi suositellaan ruokavalion muutosta, masennus- ja muita lääkkeitä. Monet potilaat käyttävät leseitä, mutta kaikkien vatsa ei siedä sitä, ja tässäkin tutkimuksessa osa leseryhmäläisistä lopetti kokeen kesken. Tulosten mukaan psylliumkuitu on tehokkaampaa ja turvallisempaa. Tässä kokeessa moni potilas sekoitti sitä jogurttiin, ja se toimi hyvin. Raportin julkaisi elokuun British Medical Journal (2009).

Tohtori Tolosen kommentti

Ärtynyt tai haavainen paksusuoli pitää ilmeisesti yhdistelmästä, johon kuuluvat E-EPA, psylliumkuitu, inuliini ja maitohappobakteerit. Berbeeriiniä tutkitaan haavaisen paksusuolen tulehduksen ehkäisyssä ja hoidossa (Bergan ym. 2019) ja se onkin osoittautunut hyväksi (Cui ym. 2019).

Bergan R, Xu L, Zhang Y, et al. A Phase I Trial of Berberine in Chinese with Ulcerative Colitis. Cancer Prevention Research (Phila). 2019 Oct 16. pii: canprevres.0258.2019. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-19-0258.
Cui H, Cai Y, Wang L, et al. Berberine Regulates Treg/Th17 Balance to Treat Ulcerative Colitis Through Modulating the Gut Microbiota in the Colon. Frontiers in Pharmacology. 2018;9:571. doi:10.3389/fphar.2018.00571 Free Full Text

Muita uutisia vatsavaivojen ravitsemushoidoista