EPA ehkäisee diabeetikon sepelvaltimotautia

Maailman suurin kalaöljytutkimus JELIS osoitti, että kolesterolilääkityksen lisänä nautittu E-EPA (1800 mg päivässä) ehkäisee merkitsevästi rintakipua (angina pectoris) sekä sairastumista sepelvaltimotautiin (peräti 53 %) ja sydänkohtaukseen henkilöillä, joiden kolesteroli on ollut koholla ja jotka sen vuoksi syövät statiinilääkkeitä. Nyt julkaistu raportti osoittaa, että E-EPA vähentää statiineja saavien diabeetikkojen riskiä sairastua sepelvaltimotautiin. Tulos tukee aikaisemmin E-EPAsta Japanissa julkaistua diabetestutkimusta.

Atherosclerosis-lehden lokakuun numerossa julkaistussa lisäanalyysissa selvitettiin E-EPAn vaikutusta JELIS-tutkimukseen osallistuneilla potilailla, joilla oli myös sokeriaineenvaihdunnan häiriö. Koko JELIS-aineistosta (18 645 henkilöä) analysoitiin erikseen 4 565 hyperglykemiaa (kohonnutta paastoverensokeria) potevan henkilön riski sairastua sepelvaltimotautiin. Riskiä verrattiin normoglykeemisiin henkilöihin, joita oli 14 080 (paastoverensokeri oli normaali).

Kohonnut verensokeri lisäsi sepelvaltimotaudin riskiä (kolesterolilääkityksestä huolimatta), mutta E-EPAn lisääminen hoitoon vähensi riskiä vielä enemmän kuin normoglykeemisillä henkilöillä. Tutkijat korostavat, että E-EPAn käyttö ravintolisänä vähensi sydäntaudin riskiä, vaikka potilaat söivät runsaasti kalaa (noin 4–5 kertaa enemmän kuin suomalaiset keskimäärin) ja heidän seeruminsa EPA-rasvahapon pitoisuus on keskimäärin kolme prosenttia (eli 3 kertaa suurempi kuin suomalaisilla). E-EPAlla se nousi keskimäärin viiteen prosenttiiin, mikä antaa hyvää suojaa sepelvaltimotautia vastaan.

Onkin ilmeistä, että E-EPAsta on eniten hyötyä diabetesta, esidiabetesta tai metabolista oireyhtymää poteville, joilla on suurin riski sairastua sydäntautiin.

Oikawa S, Yokoyama M, Origasa H. et al, Jelis Investigators, Japan. Suppressive effect of EPA on the incidence of coronary events in hypercholesterolemia with impaired glucose metabolism: Sub-analysis of the Japan EPA Lipid Intervention Study. Atherosclerosis 2009 Oct;206(2):535-9. Abstract

Duodecim selostaa lääkäreille JELIS-tutkimusta
Sydänlääkärit: JELIS puoltaa E-EPAn käyttöä sydämen suojana
JELIS: E-EPA ehkäisee aivohalvauksen uusiutumista
Alkuperäinen JELIS Lancetissa maaliskuussa 2007
Japanilainen paradoksi
E-EPA vähentää diabeetikon sydäntaudin riskitekijöitä
E-EPA korjaa diabeetikon jäykistyneitä kaulavaltimoita
Kalaöljy vaimentaa sydäntautigeenejä

Tohtori Tolosen kommentti

Uusi jättisuuri tanskalaistutkimus osoittaa, että kalaöljyn käyttö ehkäisee terveitä miehiä sairastumasta sepelvaltimotautiin ja sydänperäisiin rintakipuihin. Raportin julkaisi arvostettu lehti British Journal of Nutrition.

Duodecimin julkaisemassa Ravitsemushoito-oppaassa (2009) kirjoitetaan luvussa Tyypin 2 diabetes (sivulla 60) totuudenvastaisesti: "ravintolisänä käytettävien omega-3- eli n-3-rasvahappovalmisteiden hyödyistä diabeetikolle ei ole näyttöä". Kirjoittajat eivät näytä perehtyneen ravitsemuslääketieteen uusimpaan kirjallisuuteen, eikä heillä näytä olevan myöskään käytännön kokemusta ravintolisistä. E-EPA on ehdottomasti hyödyllinen ravintolisä kaikille diabeetikoille ja sydänpotilaille.
Arvostelu Ravitsemushoito-oppaasta.