Kalaöljy ja sydäntautigeenit

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot EPA ja DHA suojaavat sydäntä ja verisuonia sairauksilta vaimentamalla useita tautigeenejä, kirjoittavat Etelä-Kalifornian yliopiston geenitutkijat Journal of Nutrigenetics and Nutrigenomics -lehden syyskuun numerossa. Uudet tutkimukset tuovat lisävalaistusta kalaöljyn monipuolisiin terveysvaikutuksiin.

Sydän- ja verisuonitaudit syntyvät perinnöllisten taipumusten ja ympäristötekijöiden (ravitsemuksen, liikunnan puutteen, tupakoinnin ym.) yhteisvaikutuksena. Kolesteroli ei ole suinkaan aina mukana kuvassa. Niinpä syitä etsitään nyt muualta, muun muassa geeneistä. Ravintotekijöiden ja geenien vuorovaikutusta tutkii tieteenalue nimeltään nutrigenomiikka. Se onkin löytänyt mielenkiintoisia seikkoja muun muassa ravintorasvojen (kasvi- ja kalaöljyjen) ja geenien vuorovaikutuksista.

Yleistäen voidaan todeta, että liiallinen omega-6-rasvahappojen saanti suhteessa omega-3:een aktivoi tulehdusta välittäviä geenejä (entsyymejä) ja kääntäen, kalaöljyn käyttö ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa näitä tautigeenejä. Tulehduksen vaimennus on erittäin tärkeää, sillä hiljainen krooninen tulehdus on merkittävä valtimotautien syytekijä. Muutosten synty valtimoissa ilmenee havainnollisesti artikkelin kuvasta 1. Siinä osoitetaan, kuinka vaaraton LDL-kolesteroli hapettuu oksikolesteroliksi (oxLDL). Sitä saamme myös ravinnosta. Syöjäsolut (makrofagit) syövät sitä itseensä, jolloin niistä muodostuu vaahtosoluja. Ne kiinnittyvät valtimon sileään lihakseen ja tunkeutuvat sen kerrokseen, johon alkaa kohota ahtauttava ateromapaakku. Vaahtosolut voivat myös synnyttää veritulpan (trombin), joka voi lähteä verivirran mukana liikkeelle ja tukkia pienen valtimon. Silloin voi tulla sydäninfarkti tai aivohalvaus.

Kalaöljy ehkäisee kaikkia näitä muutoksia, ja lisäksi se stabilisoi ateromapaakkuja niin, etteivät ne repeä.

Allayee H, Roth N, Hodis HN. Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Implications for Nurtigenetics. J Nutrigenet Nutrigenomics. 2009 Sep 23;2(3):140-148. Free Full Text pdf

Tohtori Tolosen kommentti

Kalaöljyvalmisteiden laaduissa on suuria eroja. Tavalliset halvat tuotteet sisältävät vain 30 % omega-3:a, kun taas uudet etyyliesteröidyt kapselit sisältävät jopa 90 % omega-3:a. Kuluttajan kannattaa siis olla tarkkana kalaöljyn valinnassa.

E-EPA ehkäisee diabeetikon sydän- ja valtimotauteja
Kalaöljyt tulivat valtimotautien Käypä hoito -suosituksiin
Sydänliitto: Kalaöljy rytmittää sydäntä
Kaikkivoipaiset omega-3:t