Kalaöljy suojaa silmiä – AREDS-tutkimus

Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät ikääntymiseen liittyvää näön heikkenemistä ja sokeutumista, vahvistaa Yhdysvaltain terveysviraston silmätautien tutkimuslaitoksen (National Eye Institute, NEI) uusi raportti (AREDS).

Verkkokalvon rappeuma eli makuladegereraatio
on yleisin syy yli 50-vuotiaiden ihmisten näön heikkenemiseen ja sokeutumiseen. Rappeuman uskotaan yleistyvän voimakkaasti suurten ikäluokkien tullessa nyt eläkeikään. Tohtori John Paul SanGiovannin johtamat tutkijat pitävät omega-3-rasvahappojen käyttöä ravintolisänä halpana ja helppona keinona ehkäistä ja hidastaa verkkokalvon rappeumaa.

Kalaöljyn käyttö voi vähentää sekä kostean että kuivan makuladegereraation riskiä 32–35 %, ilmenee työryhmän raportista lokakuun American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Kesäkuussa 2008 Archives of Ophthalmology -lehdessä julkaistun meta-analyysin mukaan kalaöljy voi vähentää verkkokalvon rappeuman riskiä jopa 38 %. Australialaisen Melbournen yliopiston tutkijat raportoivat niinikään, että kalaöljy ehkäisee tätä silmätautia.

SanGiovannin työryhmä vahvistaa nyt nämä aikaisemmat havainnot oikeiksi. AREDS-tutkimuksessa analysoitiin 1837 riskiryhmään kuuluvan henkilön 12-vuotisen seurannan tulokset. Eniten omega-3:a syöneiden ihmisten sairastumisen riski oli 30 % pienempi kuin vain vähän omega-3:a syöneiden.

Aikaisemmassa NEI:n rahoittamassa hiiritutkimuksessa havaittiin, että omega-3-rasvahapot alentavat tulehdussytokiineja (prostaglandiini E2, leukotrieeni B4) ja lisäävät tulehdusta ehkäiseviä molekyylejä, kuten prostaglandiini D2.

SanGiovanni JP, Agron E, Meleth AD, et al. Omega-3 Long-chain polyunsaturated fatty acid intake and 12-y incidence of neovascular age-related macular degeneration and central geographic atrophy: a prospective cohort study from the Age-Related Eye Disease Study. American Journal of Clinical Nutrition 2009 (Oct 7). Published online ahead of print, doi:10.3945/ajcn.2009.27594