Berberiini tehostaa hiivalääkkeen vaikutusta

Berberiiniä on käytetty ammoisista ajoista intialaisessa ja kiinalaisessa kansanlääkinnässä mm. hiivasienen (sammaksen) hoitoon. Kiinalaiset ja brasilialaiset tutkijat ovat osoittaneet, että berberiini tehostaa synergisesti hiivatautien hoitoon yleisesti käytetyn lääkkeen, flukonatsolin (Fluconazol), vaikutusta. Lääkkeen etuina ovat sen hyvä biologinen hyöty ja vähäinen toksisuus. Valitettavasti lääkkeen toistuva käyttö johtaa resistenssin kehittymiseen; toisin sanoen, lääke menettää tehonsa hiivasieneen, joka muuttuu vastustuskykyiseksi lääkkeelle. Tutkimukset osoittavat, että berberiini yhdessä flukonatsolin kanssa tepsii myös lääkkeelle vastustuskyvyn eli resistenssin kehittäneeseen hiivatulehdukseen.

Tutkijat ovat selvittäneet myös ne biokemialliset mekanismit, joilla berberiini toimii hiivainfektioissa. Flukonatsoli käytetään yleisesti emätintulehduksen (vaginan kandidiaasin) ja muiden kandidiaasien hoitoon. Flukonatsoli tehoaa hyvin pinnallisiin ja syviin Candida albicans -infektioihin ja ihon dermatofyytteihin, mutta teho home- ja hiivasieni-infektioihin on huono. Tästä syystä berberiini on tervetullut lisä tehostamaan lääkkeen vaikutusta. Shi ym. -tutkimuksessa (2017) berbeeriini paransi flukonatsolin tehoa lääkeresistentissä Candida tropicalis –sieni-infektiossa. C. tropicalis on yleisin non-albicans Candida (NACA).

Hiivasieniä on monta lajia
Niistä yleisin, Candida albicans, on pieninä määrinä tavallinen terveenkin ihmisen suussa ja suolistossa. Yleensä siitä ei ole haittaa, mutta joskus se villiintyy ja aiheuttaa tulehduksen. C. albicans voi aiheuttaa 47 erilaista hiivasienitautia, paikallisista infektioista iholla ja limakalvoilla aina systeemiseen (koko elimistön) yleistautiin. Hiivasieni-ihottumia potevat ihmiset sairastavat usein jotakin muuta tautia, kuten diabetesta, joka altistaa heidät hiivatulehdukselle.

Hammasproteesia käyttävillä ihmisillä suun limakalvotulehdus on usein akryylin huokosiin painuneiden hiivan ja bakteerien aiheuttama. Candida albicans -hiivasieni työntyy syvälle akryylin huokosiin. Vanhainkodeissa asuvista ihmisistä jopa 75 prosentilla proteesien käyttäjistä on todettu suun hiivatulehdusta. Lisäksi keuhkot, sydän ja maksa voivat infektoitua, joka joissain tapauksissa voi johtaa näidenkin elinten toimintahäiriöihin.

Diabetes ja lihavuus ovat tärkeimmät hiivasienitulehdukselle altistavat tekijät. Infektion tavallisin syy on pitkään kestävä antibioottikuuri. Antibiootit tuhoavat haitallisten bakteerien ohella myös limakalvojen normaalia bakteerikasvustoa, jolloin hiivasienet saavat elintilaa ja aiheuttavat lopulta infektion.

Hiivasta johtuva emätintulehdus on erittäin yleinen. On arvioitu, että jokainen nainen sairastaa sen vähintään kerran elämässään. Suurin osa emätintulehduksista paranee hyvin, mutta noin 5 % naisista saa hiivasta pitkäaikaisen vaivan ja joutuu hiivakierteeseen. Toistuvan tulehduksen rajana pidetään yli neljää tulehdusta vuodessa. Uusi tutkimus puoltaa berberiinin käyttöä hiivatulehduksen lisähoitona.

Brasilialainen raportti vahvistaa, että berberiini tehdostaa synergisesti flukonatsolin vaikutusta C. albicansin hoidossa (Iwazaki ym. 2009). Udet kiinalaiset tutkimukset selvittivät niitä biokemiallisia mekanismeja, joilla berberiini vaikuttaa synergisesti flukonatsolin kanssa (Zhu ym. 2014, Shi ym. 2017).

Shi G, Shao J, Wang T, Wu D, Wang C. Mechanism of berberine-mediated fluconazole-susceptibility enhancement in clinical fluconazole-resistant Candida tropicalis isolates. Biomedicine and Pharmacotherapy. 2017 Jul 9;93:709-712. doi: 10.1016/j.biopha.2017.06.106
Xu Y, Wang Y, Yan L, et al. (September 14, 2009) Proteomic Analysis Reveals a Synergistic Mechanism of Fluconazole and Berberine against Fluconazole-Resistant Candida albicans: Endogenous ROS Augmentation. Journal of Proteome Research. Publication Date (Web): (September 14, 2009) Free Full Text

Iwazaki RS, Endo EH, Ueda-Nakamura T, et al. In vitro antifungal activity of the berberine and its synergism with fluconazole. Antonie Van Leeuwenhoek. 2009 Nov 2. PubMed

Zhu SL, Yan L, Zhang YX, et al. Berberine Inhibits Fluphenazine-Induced Up-Regulation of CDR1 in Candida albicans. Biological and Pharmacological Bulletin. 2014;37(2):268-73 PubMed

Hiivasieni aiheuttaa ongelmia iholla ja limakalvolla. Diabetes 2/2002

Tohtori Tolosen kommentti

Tutkimukset puoltavat berberiinin käyttöä diabeteksen lisähoitona, sillä diabeetikot ovat erityisen alttiita hiiva- ja sienitulehduksille. Berberiini parantaaa veren sokeri- ja rasvatasapainoa sekä yksinään että yhdessä diabetes- ja kolesterolilääkkeiden kanssa. Berberiini ehkäisee ja jarruttaa diabeteksen lisätauteja silmissä, verisuonissa, sydämessä, hermoissa ja munuaisissa.