EPA ehkäisee tulehdusta valtimoissa

Kalaöljyn terveysvaikutuksille on jälleen löydetty uusi selitys. Vastikään Harvardin yliopiston tutkijat osoittivat, että kalaöljyn omega-3-rasvahapoista syntyy elimistössä tulehdusta estäviä yhdisteitä, resolviineja, maresiineja ja omega-3-oksilipiinejä. Englantilaisen Birminghamin yliopiston tutkijat ovat todenneet, että EPA-rasvahappo ehkäisee ja vaimentaa tulehdusta valtimoissa vaikuttamalla niiden seinämien neutrofiilisiin valkosoluihin. Kalaöljy lisättiiin Suomessa 2009 valtimotautien hoitosuosituksiin (lue lisää).

Brittiläinen sydäntauteja tutkiva työryhmä osoitti, että omega-6/omega-3-rasvahappojen tasapaino vaikuttaa immuunijärjestelmää säätäviin neutrofiilisiin valkosoluihin, jotka kulkeutuvat valtimoiden sisäseinämän (endoteelin) läpi ja vaikuttavat siten valtimoissa vallitsevaan tulehdukseen. Tutkijat havaitsivat, että omega-3-rasvahapot estävät neutrofiilien kulkua endoteelin läpi. Kuten tunnettua, tulehdus (inflammaatio) on valtimonkovettumataudin keskeinen syytekijä. Tutkimusta rahoittivat British Heart Foundation ja Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC).

"Havainto avaa uusia mahdollisuuksia sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn ja hoitoon", sanoo työryhmän johtaja, tohtori Ed Rainger. “Näiden uusien vaikutustapojen löytyminen ja inflammaation hillitseminen voi auttaa meitä kehittämään uusia hoitokeinoja tilanteissa, joissa tulehdus muuttuu fysiologisesta patologiseksi”, hän lisää. Uudet havainnot vahvistavat käsitystä, jonka mukaan kalaöljyn EPA-rasvahappo monien hyvien vaikutustensa lisäksi ehkäisee tulehdusta. Tutkijat uskovat, että havainto avaa mahdollisuuksia hoitaa entistä paremmin mm. reumatauteja.

“Tuloksemme ovat erittäin merkittäviä”, sanoo Rainger. ”Ne tukevat käsitystä, jonka mukaan omega-6:t aiheuttavat tulehdusta. Niitä tarvitaan aiheuttamaan normaali fysiologinen tulehdustila, jota ilman kudoksemme olisivat alttiina infektioille ja vakaville vaurioille.” Toisaalta omega-3:t auttavat pitämään tulehduksen aisoissa niin, ettei se pääse riistäytymään käsistä ja aiheuttamaan vaurioita. Kalarasvan terveysvaikutukset perustuvat suureksi osaksi juuri tulehduksen hallintaan.

Kuva: Valtimon sisäseinämän tulehdus jäykistää ja ahtauttaa suonta, jolloin veri ei pääse virtaamaan vapaasti. EPA-rasvahappo ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa tulehdusta. Tehokkain EPA-valmiste on nimeltään E-EPA. Sillä on tehty maailman suurin kalaöljytutkimus JELIS.

Omega-6/omega-3-suhteen epätasapaino selittää useiden sairauksien yleistymistä. Tällaisia tauteja ovat astma, sepelvaltimotauti, syöpätaudit, autoimmuuni- ja syöpäsairaudet, jotka kaikki käynnistyvät tulehduksen riistäymisestä irti kehossa, sanoo Rainger. EPA-rasvahappo osoittautui erityisen tehokkaaksi tulehduksen vaimentajaksi. Tulos selittää, miksi ruoan lisänä nautittu E-EPA on antanut erinomaisia vaikutuksia mm. sydän- ja verisuonitaudeissa sekä stressissä ja mielenterveyshäiriöissä.

The Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC) on terveystutkimusta rahoittava Britannian hallituksen alainen virasto. Se investoi vuosittain noin 500 miljoonaa euroa
biolääketieteellisiin tutkimuksiin, joiden tarkoituksena on edistää kansalaisten elämän laatua.

Tull SP, Yates CM, Maskrey BH, et al. Omega-3 Fatty Acids and Inflammation: Novel Interactions Reveal a New Step in Neutrophil Recruitment. PLoS Biol. 2009 August; 7(8): e1000177. Published online 2009 August 25. doi: 10.1371/journal.pbio.1000177.

Harvardin yliopisto: EPA sammuttaa tulehdusta
E-EPA ehkäisee ja hoitaa niveltulehdusta
Duodecim selostaa lääkäreille E-EPA-tutkimusta
Lääkäreille täydennyskoulutusta kalaöljystä (suomeksi)
Lääkäreille täydennyskoulutusta kalaöljystä (englanniksi)
Tulehdus sydän- ja verisuonitautien syytekijänä (katsaus suomeksi)