Ravinnon oksikolesteroli – sydäntaudin "uusi" riskitekijä

Ravinnon oksikolesteroli – hapettunut kolesteroli – on ”uusi ja tuntematon” sydäntaudin riskitekijä, raportoivat hongkongilaiset tiedemiehet Amerikan kemistiyhdistyksen vuosikokouksessa. Oksikolesterolia syntyy kolesterolista ruoan valmistuksessa eritoten paistamisessa ja käristämisessä. Tutkijat vaativat elintarviketeollisuutta poistamaan kolesterolin ruuista. Tutkijat suosittelevat myös antioksidantteja suojaksi oksikolesterolin haittoja vastaan.

"Kokonais-, HDL- ja LDL-kolesterolit ovat edelleen tärkeitä tekijöitä terveydelle. Meidän tutkimuksemme osoitti, että oksikolesteroli nostaa kokonaiskolesterolia ja myötävaikuttaa valtimonkovettumataudin kehittymiseen enemmän kuin hapettumaton kolesteroli”, sanoo tutkimusta johtanut filosofian tohtori Zhen-Yu Chen.

Eläinperäinen ruoka sisältää kolesterolia, joka on kiinteää huoneenlämmössä. Lämmitettäessä, eritoten paistettaessa korkeassa lämpötilassa, kolesteroli hapettuu, jolloin syntyy oksikolesterolia (ox-LDL), selittää Chen.

Ihminen saa ruoasta päivittäin suunnilleen 300-500 mg kolesterolia, josta noin 10 % voi olla hapettunutta oksikolesterolia”, Chen sanoo. Sitä syntyy kuumennettaessa öljyistä ja aivan erityisesti transrasvoista ja osittain kovetetuista kasvirasvoista (margariineista ja levitteistä). Kuluttajien huolestuminen terveydestään on saanut valmistajat vähentämään transrasvan pitoisuutta tuotteissaan, Chen toteaa.

Oksikolestrolia on tutkittu jo 1980-luvun alusta alkaen, ja sen on todettu vahingoittavat solujen DNA:ta ja jäykistävän valtimoita. Nyt julkaistu raportti on kuitenkin ensimmäisiä, joissa havaitaan oksikolesterolin suurentavan veren "tavallisen" kolesterolin pitoisuutta.

Tutkimus esitettiin elokuussa 2009 Amerikan kemistiyhdistyksen 28. vuosikokouksessa (National Meeting of the American Chemical Society). Hongkongilaistutkijat olivat syöttäneet hamstereille oksikolesterolia sisältäviä ruokia, jolloin eläinten veren kokonaiskolesteroli nousi jopa 22 % enemmän kuin syötettäessä hapettumatonta kolesterolia sisältäviä ruokia. Oksikolesterolia saaneiden hamstereiden valtimoihin kertyi myös enemmän kolesterolipaakkuja eli ateroskleroottisia plakkeja, raportoi Chen.

Toistaiseksi ei tiedetä
, vähentävätkö kolesterolin hoitoon käytetyt lääkkeet (statiinit) oksikolesterolia. Statiinit estävät kolesterolin synteesiä maksassa, ja siten ne pienentävät sen pitoisuutta veressä. Veressä kiertävä hapettunut kolesteroli (ox-LDL) on kuitenkin pääasiassa peräisin ruoasta (ei siis de novo -synteesistä maksassa), eivätkä statiinit ilmeisesti vähennä sitä veressä. Asia vaatii kuitenkin lisäselvityksiä, sanoo Chen.

Runsas antioksidantteja sisältävän ravinnon ja ravintolisien syöminen vastustaa oksikolesterolia, sillä antioksidantit estävät kolesterolin hapettumista elimistössä.

Hong Kong Grant Research Council rahoitti tutkimushanketta.

Foodnavigator.com 21.8.2009

Tohtori Tolosen kommentti

Toin oksikolesterolin (ox-LDL:n) ja antioksidanttien estovaikutuksen siihen julkisuuteen Suomessa jo 1980-luvun alussa. Tutkijapiireissä on tiedetty jo kauan, ettei ”paha” LDL-kolesteroli sellaisenaan koveta valtimoita, vaan ainoastaan hapettunut (ox-LDL) ja sokeristunut (AGE-) LDL. Kolesterolin hapettumista ja sokeristumista voidaan ehkäistä nauttimalla ravintolisiä, joista tehokkaimpia ovat benfotiamiini, berberiini, karnosiini, seleeni sekä C- ja E-vitamiinit ja ubikinoni. Ne lisäävät myös statiinien tehoa ja ehkäisevät niiden sivuvaikutuksia.

Ox-LDL, AGE-LDL ja metabolinen oireyhtymä