Omega-3-rasvahapot ehkäisevät paksusuolen syöpää

Omega-3-rasvahapot ehkäisevät paksusuolen syöpää, ilmenee yli 70 000 naista käsittäneestä kiinalaisesta tutkimuksesta. Sen tulokset korostavat omega-6/omega-3-rasvahappojen suhteen tärkeää merkitystä syöpätautien ehkäisyssä. Mitä pienempi suhdeluku on, sitä pienempi on myös paksusuolen syövän riski, sanovat tutkijat. Suhdetta voi alentaa nauttimalla kalaöljyä ruoan lisänä.

Monet aikaisemmat tutkimukset ovat viitanneet siihen, että runsas omega-6-rasvahappojen saanti suhteessa omega-3:een lisää riskiä sairastua syöpä- ja muihin pitkäaikaisiin tauteihin. Shanghai Women's Health Studyyn osallistui 73 242 kiinalaista naista. Mitä suurempi omega-6/omega-3-suhde heillä oli, sitä enemmän ilmeni paksu- ja peräsuolien syöpää, kirjoittavat tohtori Harvey Murffin johtamat Vanderbilt-yliopiston tutkijat elokuun Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention –lehdessä (2009).


Kuva. Paksusuolen adenomakasvain. Noin 5 % niistä muuttuu pahanlaatuisiksi 5–10 vuoden kuluessa. Kalaöljyn EPA-rasvahappo ehkäisee muutosta.

Omega-6/omega-3-suhde liittyi voimakkaasti paksu- ja peräsuolien syöpiin. Korkeimman suhdeluvun naisille ilmaantui kaksi kertaa enemmän näitä syöpiä kuin matalimman suhdeluvun naisille. Eritoten omega-6-rasvahappo nimeltään arakidonihappo (AA) liittyi syöpäriskiin. Eniten AA:ta syövien naisten syöpäriski oli 40 % suurempi kuin AA:ta vähiten syövien. AA on omega-3-rasvahappoihin kuuluvan EPAn vastavaikuttaja (ja päinvastoin). AA:ta on eritoten liharuuissa.

Tutkijat vertasivat 150 syöpään sairastuneen ja 150 terveenä säilyneen verrokkinaisen veren omega-6/omega-3-suhdetta ja veren prostaglandiini E2:n (PGE2) pitoisuuksia. Syöpään sairastuneilla suhdeluku ja PGE2 olivat suurempia kuin verrokeilla. PGE2 on tulehdusta ja syöpää aiheuttava eikosanoidi, jota elimistössä syntyy arakidonihaposta. Tutkijat uskovat, että lisääntynyt syöpäriski johtui ainakin osittain juuri liiasta PGE2:n tuotannosta. Sitä voidaan ehkäistä eritoten EPA-rasvahapolla, jota on eniten E-EPA-nimisessä kalaöljyssä. Se tuottaa elimistössä PGE3:a, joka on PGE2:n vastavaikuttaja.

Euroopassa todetaan vuosittain 363 000 uutta paksu- ja peräsuolisyöpää ja koko maailmassa noin 945 000. Tautiin kuolee vuosittain noin 492 000 ihmistä. Vain 5 % paksusuolen adenomakasvaimista muuttuu pahanlaatuisiksi 5–10 vuoden kuluessa. Uusi amerikkalaisraportti tukee tässä selostettua kiinalaistutkimusta.

Murff HJ, Shu X-O, Li H et al. A Prospective Study of Dietary Polyunsaturated Fatty Acids and Colorectal Cancer Risk in Chinese Women. Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention. 2009 18: 2283-2291 doi: 10.1158/1055-9965.EPI-08-1196
Nutraingredients.com 13.8.2009

Syöpäprofessori Mike Tisdale suosittaa EPAa 2 g/vrk
Omega-3-rasvahapot syöpätaudeissa
Kalaöljyn rasvahappo estää syövän kasvua
Ravinnon rasvahapot ja paksusuolen tulehdus
D-vitamiini ja paksusuolen syöpä
Syöpätautien täydentävä ravitsemushoito