Ubikinoni, sydäntaudit ja Menieren tauti

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on suuren mielenkiinnon kohteena kardiologiassa (sydäntautiopissa) ja neurologiassa. Q10:stä voi olla hyötyä sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa sekä Menieren taudissa, kirjoittavat intialaiset farmakologit ja sydänlääkärit. Q10 tuottaa energiaa solujen voimalaitoksissa, mitokondrioissa. Niinpä Q10 on hyödyllistä kaikissa tiloissa, joissa mitokondriot voivat huonosti. Niihin kuuluvat sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, Parkinsonin ja Menieren taudit.

Ihmisen sydän lyö 100 000 kertaa ja siirtää 10 kuutiometriä verta kiertoon joka päivä. Siihen tarvitaan valtavasti energiaa, joka kaikki syntyy solujen mitokondrioissa koentsyymi Q10:n avulla. Ubikinoni on siten potentiaalinen aine ehkäisemään sydämen vajaatoimintaa. Lisäksi Q10 on hapetusstressiä ehkäisevä antioksidantti ja valtimoiden laajentumiskykyä lisäävä aine. Se ehkäisee ”pahan” LDL-kolesterolin hapettumista ja vähentää siten valtimoiden kovettumista ja ahtautumista. Ubikinoni vähentää veren tulehdussytokiineja ja veren viskositeettia (veri virtaa paremmin), mikä on eduksi sydämen vajaatoiminnassa, sepelvaltimotaudissa ja verenpainetaudissa. Q10 parantaa hapenpuutetta ja veren virtausta muun muassa sepelvaltimoiden pallolaajennuksen jälkeen.

Niinpä sydänlääkärit ovatkin osoittaneet, että 60–200 mg ubikinonia päivässä parantaa huomattavasti verenkiertoa ja sydänpotilaan suorituskykyä rasituksessa. Äskettäin ubikinonin puutos on osoitettu sydämen vajaatoiminnan itsenäiseksi riskitekijäksi. Ubikinoni parantaa myös immuunijärjestelmän toimintaa, mikä on eduksi myös huimauksessa ja Menieren taudissa. Tutkijat ennustavat ubikinonin roolin vahvistuvan sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa.

Kumar A, Kaur H, Devi P, Mohan V. Role of Coenzyme Q10 (CoQ10) in Cardiac disease, Hypertension and Meniere- like syndrome. Pharmacology and Therapeutics. 2009 Jul 25. [Epub ahead of print]

Ubikinoni suojaa sydäntä ja aivoja
Diabetes-lehti (4/2008) kirjoitti diabeetikon ravintolisistä