Ubikinoni suojaa maksaa ja hermostoa

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on suosittu ravintolisä, joka ehkäisee diabeteksen ja ylipainon aiheuttama rasvamaksaa ja muita maksamuutoksia. Tulokset käyvät ilmi belgialaisen Louvainin katolisen yliopiston uudesta tutkimuksesta. Alkoholista riippumaton rasvamaksa yleistyy kaikkialla, Suomessakin, lihomisen ja diabeteksen myötä. Ubikinoni on nyt suuren kiinnostuksen kohteena myös neurologiassa.

Diabetes ja lihavuus ovat aineenvaihdunnan sairaustiloja, joissa vallitsee hapetusstressi ja hiljainen krooninen tulehdus (inflammaatio). Ajan myötä ne aiheuttavat alkoholista riippumatonta rasvamaksaa ja lisäävät monen kroonisen taudin riskiä. Tiedemiehet yrittävät löytää turvallisia keinoja niiden ehkäisyyn ja hillitsemiseen. Yksi tällainen keino on ubikinonin käyttö ravintolisänä.

Ubikinonin vaikutusta tutkittiin hiirillä, joita ruokittiin kaksi kuukautta runsaasti rasvaa sisältällä ruoalla ja 21 % fruktoosia (hedelmäsokeria) sisältävällä vedellä. Hiiret lihoivat ja niiden sokeriaineenvaihdunta ja insuliinin eritys häiriintyivät. Ruokavalio lisäsi myös vapaiden radikaalien tuotantoa (hapetusstressiä), ja lisäsi tulehdusta välittäviä C-reaktiivisen proteiinin (CRP) ja muita tulehdussytokiineja maksassa. Maksassa lisääntyi myös CTI1 alfa, joka haittaa maksan normaalia aineenvaihduntaa. Ubikinoni vähensi maksan tulehdus- ja hapetusstressiä osoittavien muuttujien, mm. stressigeenien määrää.

Brasilialaisten farmakologien uusi tutkimus osoittaa, että ubikinoni ja kreatiini ehkäisevät kumpikin pravastatiinin aiheuttamia maksavauroita (Marques ym. 2018). Tulokset puoltavat ubikinonin käyttöä statiinien lisänä.

Tähän asti ubikinonia on pidetty pääasiassa sydäntä suojaavana antioksidanttina; nyt sen tiedetään vaimentavan myös aineenvaihduntaa haittaavia geenivirheitä. Myös johtavat neurologit tutkivat nyt ubikinonia, koska se näyttää suojaavan aivoja rappeuttavilta sairauksilta (Alzheimerin, Parkinsonin ja Huntingtonin taudeilta ja Friedreichisn ataksialta sekä ALS-taudilta).

Sohet FM, Neyrinck AM, Pachikian BD, et al. Coenzyme Q10 supplementation lowers hepatic oxidative stress and inflammation associated with diet-induced obesity in mice. Biochem Pharmacol. 2009 2009 Dec 1;78(11):1391-400. Abstract
Spindler M, Beal MF, Henchcliffe C. Coenzyme Q10 effects in neurodegenerative disease. Neuropsychiatr Dis Treat. 2009;5:597-610. Free Full Text
Marques AC, Busanello ENB, de Oliveira DN, Catharino RR, Oliveira HCF, Vercesi AE. Coenzyme Q10 or Creatine Counteract Pravastatin-Induced Liver Redox Changes in Hypercholesterolemic Mice. Frontiers in Pharmacology. 2018 Jun 27;9:685. doi: 10.3389/fphar.2018.00685. eCollection 2018. Free Full Text

Tohtori Tolonen kommentti

Joillakin maallikoilla ja jopa lääkäreillä ja muilla terveydenhuollon ammattihenkilöillä on sellainen virheellinen käsitys, että ravintolisät jotenkin rasittaisivat tai vahingoittaisivat maksaa. Tosiasiassa esimerkiksi ubikinoni, karnosiini, berberiini, seleeni ja E-EPA suojaavat maksaa lihomiseen ja diabetekseen sekä alkoholin ja lääkkeiden käyttöön ja virusinfektioihin (mm. C-hepatiitti) liittyviltä haitoilta.