Paksusuolen tulehdus ja ravinnon rasvat

Haavainen paksusuolen tulehdus liittyy ravinnon rasvoihin, erityisesti liialliseen omega-6-rasvahappojen saantiin suhteessa omega-3:een, osoittaa uusi eurooppalainen tutkimus. Gut-lehdessä julkaistava raportti puoltaa kalaöljyn omega-3-rasvahappojen käyttöä ravintolisänä taudin ehkäisyyn ja hoitoon. Tehokkainta on 90-prosenttinen etyyliesteröity omega-3, jossa on mukana D3-vitamiinia.

Ravinnon omega-6-rasvahappoperheeseen kuuluva linolihappo (LA) muuntuu elimistössä arakidonihapoksi (AA), josta syntyy tulehdusta aiheuttavia eikosanoideja muun muassa suolen limakalvolla. Haavaista paksusuolen tulehdusta potevilla ihmisillä onkin suolilimassa tavallista enemmän tulehdussytokiineja.

Kansainvälisessä kohorttitutkimuksessa (EPIC - European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) selvitettiin yhtäältä, mikä merkitys ravinnon runsaalla linolihapon (LA) saannilla on haavaisen paksusuolitulehduksen synnyssä ja toisaalta mikä on omega-3:n osuus taudin ehkäisyssä.

Tohtori Andrew Hartin (University of East Anglia, UK) johtamaan tutkimukseen osallistui 203 193 miestä ja naista, iältään 30–70 v, Ruotsista, Tanskasta, Saksasta, Isosta-Britanniasta ja Italiasta. Ruokatottumuksia tiedusteltiin kyselylomakkeella. Tulokset osoittivat, että LA lisää ja pahentaa tautia, kun taas omega-3:t vähentävät sen riskiä peräti 77 %.

Neljän seurantavuoden aikana todettiin 126 uutta haavaista paksusuolen tulehdusta. Verrattaessa LA:n saantia ja taudin riskiä kävi ilmi, että eniten LA:ta syöneessä ryhmässä ilmeni 149 % enemmän tapauksia kuin vähiten LA:ta syöneillä. Ja kääntäen, eniten omega-3:a (DHA) saaneilla oli 77 % vähemmän tautia kuin vähiten syöneillä. Linolihappoa on erityisen paljon ruokaöljyissä (eritoten maissi- ja auringonkukkaöljyissä), punaisessa lihassa (nauta, sika) sekä margariineissa.

Uskon, että kyse on omega-6:n ja omega-3:n tasapainosta. Olemme osoittaneet positiivisen korrelaation omega-6:n [ja haavaisen paksusuolen tulehduksen välillä] sekä uskottavan biologisen mekanismin sekä negatiivisen korrelaation omega-3:n [ja taudin välillä] sekä sille uskottavan biologisen mekanismin”, sanoo Hart Nutraingedient.comin haastattelussa 23.7.2009. Hän uskoo LA:n ja taudin väliseen kausaaliseen syy-yhteyteen. Jos muut tutkimukset vahvistavat nämä havainnot, voidaan ravitsemusta muuttamalla ehkäistä taudin syntyä ja lieventää sen kulkua, Hart arvioi. Tutkimus vahvistaa entisestään käsitystä omega-6/omega-3-tasapainon tärkeästä merkityksestä terveydelle.

Biokemiallinen mekanismi
Suolen limakalvon soluissa on omega-6:ta arakidonihappoina. Ne muuntuvat aineenvaihdunnassa (metaboliassa) prostaglandiini E2:ksi, leukotrieeni B4:ksi ja tomboksaani A2:ksi, jotka kaikki ovat tulehdusta aiheuttavia yhdisteitä. Toisaalta omega-3:t ehkäisevät suoliston tulehdusta, Hart toteaa.

Hart AR. Linoleic Acid, a Dietary N-6 Polyunsaturated Fatty Acid, and the Aetiology of Ulcerative Colitis - A European Prospective Cohort Study. Gut 2009 Published online ahead of print, doi:10.1136/gut.2008.169078

Tohtori Tolosen kommentti

Omega-6:n saantia voi vähentää käyttämällä ruoanlaitossa ja salaattiöljynä oliiviöljyä ja leivällä voita tai voimariinia ja välttämällä punaista lihaa. Tehokkain ja nopein tapa korjata omega-6/omega-3-tasapaino on ottaa ruoan lisänä kalaöljyä. Esimerkiksi Jyväskylän yliopiston tutkimuksissa E-EPA korjasi nopeasti AA/EPA-suhteen ihanteelliseksi sekä 10-vuotiailla lapsilla että nuorilla aikuisilla. Japanissa lääkärit ovat hoitaneet E-EPAlla lasten ja nuorten haavaista paksusuolen tulehdusta hyvällä menestyksellä (lue tutkimusrapotti).

Omega-3 ehkäisee paksusuolen syöpää
Suomalaisten veren rasvahappoja on tutkittu
Ravinnon rasvat – tohtori Tolosen katsaus