Sydäntaudit ja etyyliesteröity kalaöljy

Sydäntaudit ja etyyliesteröity kalaöljy ovat kuuma tutkimuksen aihe. Japanissa sydänlääkärit määräävät potilailleen E-EPAa, ja Yhdysvalloissa on rekisteröity lääkkeeksi kohonneiden triglyseridien hoitoon etyyliesteröity kalaöljy, jota siksi kutsutaan nimellä Prescription Omega-3 eli P-OM3. Gramman painoinen kapseli sisältää 465 mg EPAa ja 375 mg DHA:ta, jotka ovat kalaöljyn tärkeimmät omega-3-rasvahapot. Lisäksi kapselissa on 6 mg E-vitamiinia antioksidanttina (jottei öljy härskiinny). Tuotetta saa vain lääkärin reseptillä. Suomessa terveyskaupoista, apteekeista ja markettien luontaistuoteosastoilta saa vapaasti vastaavaa valmistetta. Tarkastelemme tässä artikkelissa, kuinka etyyliesteröity kalaöljy suojaa valtimoita ja sydäntä.

Suuri yleisö ja monet lääkäritkin uskovat, että kolesteroli on valtimotautien aiheuttaja. Käsitys on kuitenkin kiistanalainen; mm. tunnetut ruotsalaiset professorit jättivät äsken hyvästit kolesteroliteorialle Svenska Dagbladetissa. Tosiasiassa valtimotautien pääasiallinen syytekijä on valtimoiden sisäseinämien krooninen hiljainen tulehdus (inflammaatio) ja siihen liittyvät hapetusstressi ja veren kohonnut homokysteiinin pitoisuus. Lisäksi muut veressä kiertävät rasvat, triglyseridit ja apolipoproteiinit ovat aterogeenisiä eli ne ahtauttavat valtimoita ja vaikeuttavat verenkiertoa. Kolesterolia alentavat lääkkeet (statiinit) eivät juuri tehoa näihin rasvoihin, mutta etyyliesteröidyt kalaöljyt tepsivät, kuten seuraavassa näemme.

Kalaöljyjen suuret laatuerot

Kalaöljyvalmisteissa on suuria laatueroja. Edulliset perinteiset valmisteet sisältävät vain 30 % omega-3:a, 70 % on muita rasvahappoja (tyydytettyjä, omega-6- ja transrasvoja, jotka estävät omega-3:n terveysvaikutuksia). Perinteiset gramman kalaöljykapselit, joiden myyntipäällyksiin on painettu suurin kirjaimin 1000 mg, ovat tosiasiassa vain 180 mg EPAa ja 120 mg DHA:ta. Parhaiden etyyliesteröityjen kalaöljyjen omega-3-pitoisuus on vähintään 90 % eli gramman kapseli sisältää niitä 900 mg. Lisäksi ne ovat myös puhtaampia ja laadultaan tehokkaampia kuin halvemmat tuotteet. Saadakseen jäljempänä selostetuissa tutkimuksissa annetun 4 g:n päiväannoksen omega-3:a, pitäisi siis syödä joko 12 kapselia perinteisiä tai 4 kapselia OP-OMP3-kapseleita. Lisäksi uudet tehokkaat tuotteet eivät aiheuta kalanmakuisia röyhtäyksiä, kuten halvat valmisteet. Kannattaa siis katsoa tarkoin mihin rahansa laittaa.

Suojaavat vaikutustavat

Omega-3-rasvapot alentavat veren kohonneita triglyseridejä (TG); vaikutus tulee VLDL-kolesterolin kautta. Omega-3:t vähentävät maksassa haitallisten VLDL:n synteesiä (ravinnon liioista hiilihydraateista) ja kiihdyttävät niiden hajoamista. Tuloksena on TG:n ja non-HDL:n väheneminen veressä. Se, kuinka paljon tai montako prosenttia nämä lukemat itse kullakin pienenevät, riippuu siitä, mistä lähdetään liikkeelle. Samoin alenemiseen vaikuttaa tietenkin mahdollinen lääkitys. Mitä korkeampi TG-arvo on, sitä suurempi on myös kalaöljyn alentava vaikutus. Suuret TG-lukemat pienenevät jopa puoleen. Vaikka kalaöljy voikin suurentaa suurten LDL-kolesterolihiukkasten määrää, sillä ei ole terveydelle mitään merkitystä koska samalla alenevat aterogeeniset pienet LDL-hiukkaset (sd-LDL) ja muut rasvat, kuten apo B.

COMBOS-tutkimus

COMBOS (Combination of prescription Omega-3 with Simvastatin) -projekti selvitti P-OM3:n ja simvastatiinin yhteisvaikutusta 256 potilaalla. He saivat 2 kuukautta 40 mg päivässä simvastatiinia ja sen jälkeen heidät arvottiin kahteen kaltaistettuun ryhmään, joista toinen sai toiset 2 kuukautta statiinin lisäksi 4 g/vrk P-OM3:a ja toinen lumetta. P-OM3-lisä alensi TG:a keskimäärin 29,5 %, lume vain 6,3 %. (Todennäköisesti verrokkiryhmäkin oli parantanut ruokatapojaan, mikä alensi hiukan TG-lukemia.) Ero oli tilastollisesti erittäin merkitsevä (P&lt;0.001). Lisäksi P-OMP3 alensi 27,5 % VLDL-C:tä, ja lume 7.2 % (P<0.001). LDL-C lisääntyi hiukan, ei kuitenkaan merkitsevästi. Non-HDL aleni P-OM3-ryhmässä 9,0 % ja suureni verrokeilla 2,2 % (P< 0.001). ”Hyvän" HDL-kolesterolin pitoisuus suureni P-OM3-ryhmässä 3,4 % ja pieneni 1,2 % verrokeilla (P<;0,001).

MARINE- ja ANCHOR-tutkimukset

Suuret amerikkalaiset kliiniset tutkimukset osoittavat, että E-EPA, 2 ja 4 gramman päivöannoksilla alentaa merkittävästi triglyseridejä ilman, että LDL-kolesteroli lisääntyy.

JELIS-tutkimus

Japanilainen JELIS on maailman suurin kalaöljytutkimus. Se osoitti, että statiinien lisänä annettu E-EPA, päiväannoksella 1800 mg, ehkäisee sepelvaltimotautia, epävakaata angina pectorista, sydänkohtauksia ja niiden uusimisia.

Yhteenveto

Etyyliesteröity kalaöljy (P-OM3) suojaa valtimoita ja sydäntä erittäin hyvin joko yksinään tai yhdessä kolesterolia alentavien lääkkeiden (statiinien kanssa). Vaikutus tehostuu entisestään, kun itsehoitoon lisätään maksuttomassa Sydänpotilaan oppaassa mainitut muut ravintolisät.

A Role for Prescription Omega-3 Fatty Acid Therapy: Prescription Omega-3-acid Therapy (P-OM3). MedScape 15.6. 2008
Bays HE. COMBOS: Results of the Combination of Prescription Omega-3 Plus Simvastatin Trial. MedScape 18.3.2008

Amerikkalaiset sydänspesialistit: Tutkimus puoltaa E-EPAn käyttöä
E-EPA lisää statiinien tehoa ja suojaa sydäntä (JELIS)
P-OM3 ehkäisee sydänkohtauksen uusiutumista
P-OM3 alentaa veren apolipoproteiineja (apo B)
P-OMP3 syrjäyttää perinteisiä kalaöljyjä sydäntaudeissa
Kalaöljy tuli Duodecimin hoitosuosituksiin