Kalaöljy auttaa laihtumaan

Kalaöljy auttaa laihtumaan, osoittaa jälleen uusi tutkimus. Australialaisen raportin mukaan lihomiseen ja ylipainoon liittyy omega-3-rasvahappojen vähäinen pitoisuus veressä. Ja kääntäen: omega-3:n runsaus veriplasmassa auttaa laihdutuksessa ja painonhallinnassa. Tulokset tukevat aikaisemmin Japanissa julkaistuja tietoa, joiden mukaan E-EPA vähentää sairasta sisälmysrasvaa.

Tutkimusta johtanut professori Monohar Garg on Australian ravitsemustieteilijöiden liiton (Nutrition Society) puheenjohtaja. Hänen työryhmänsä (Newcastlen yliopistossa) analysoi veriplasman rasvahapot lihavilta ja normaalipainoisilta ihmisiltä. Lihavien ihmisen omega-3-pitoisuus oli selvästi pienempi kuin normaalipainoisten.

Tuloksemme viittaavat siihen, että omega-3-rasvapoilla voi olla tärkeä merkitys ihmisen painoon ja vatsan alueen rasvaisuuteen”, kirjoittavat tutkijat. Useat aikaisemmat tutkimukset lapsilla ja nuorilla ovat osoittaneet, että omega-3:t suojaavat lihavuutta vastaan, ja tämä uusi raportti vahvistaa tätä käsitystä. Japanilainen tietokonetomografialla tehty tutkimus osoitti, että E-EPA (1800 mg/vrk) vähentää miesten sisälmysrasvaa.

Näin tutkimus tehtiin
Projektiin valittiin 124 eri painoista ihmistä. Painoindeksin perusteella 21 luokiteltiin normaalipainoisiksi, 40 ylipainoisiksi ja 63 lihaviksi. Aineistosta karsittiin omega-3-rasvahappoja ravintolisänä käyttävät henkilöt.

Verinäytteet otettiin aamulla syömättä ja juomatta. Plasman rasvahappoanalyysi paljasti käänteisen korrelaation kokonais-omega-3:n, EPAn ja DHA:n pitoisuuksien ja painoindeksin, vyötärön ja lantion ympärysmittojen välillä. Toisin sanoen, mitä vähemmän omega-3:a, sitä lihavampi ihminen. Normaalipainoisten veressä on keskimäärin 5,24 % ja ylipainoisten ja lihavien 4,53 % omega-3-rasvahappoja (plasman kaikista rasvahapoista). Tutkijat ryhmittelivät koehenkilöt uudestaan plasman omega-3-rasvahappojen pitoisuuksien perusteella, jolloin saatiin jälleen sama tulos: Mitä enemmän omega-3:a, sitä pienempi painoindeksi sekä vyötärön ja lantion ympärysmitat.

Biologisesti uskottava vaikutusmekanismi
Tutkijat toteavat, että eläinkokeissa omega-3:t lisäävät rasvan palamista ja lämmöntuottoa (termogeneesiä). Erään tutkimuksen mukaan omega-3:t lisäävät kylläisyyden tunnetta aterian jälkeen laihdutuksen aikana ylipainoisilla ja lihavilla ihmisillä. Omega-3:t vaikuttavat edullisesti nälän tunnetta säätäviin hormoneihin, greliiniin ja leptiiniin, sanovat tutkijat.

Micallef M, Munro I, Phang M, Garg M. Plasma n-3 polyunsaturated fatty acids are negatively associated with obesity. British Journal of Nutrition 2009. Published online ahead of print, doi: 10.1017/S0007114509382173
Nutraingredients.com 21.7.2009

Tohtori Tolosen kommentti

Yli 22 000 suomalaisen verestä tehdyt rasvahappojen analyysit osoittavat, että suurella osalla omega-3-pitoituus on pienempi kuin 5,24 %. Suomalaisten omega-3:n saanti on yleisesti siis liian vähäistä. Ei ihme, että suomalaiset ovat Euroopan lihavimpia kansakuntia. Suomalaiset saavat 80 % omega-3:sta rypsiöljystä ja vain 20 % kalasta. Rypsiöljyn omega-3 (ALA) on biologisesti heikkotehoista verrattuna kalaöljyn omega-3:een (lue lisää).

Suomalaisten veren rasvahappoja tutkittu
E-EPA laihduttaa ja alentaa kohonnutta verenpainetta
Kalaöljy laihduttaa diabeetikkoja
CLA auttaa diabeetikkoja laihtumaan
Kalaöljy hillitsee laihduttajan ruokahalua
Laihduttavat rasvahapot EPA, DHA ja CLA