Syöpäkin on tulehdustauti

- mahasyöpä alkaa luuydinsoluista

Käsitys syövän synnystä muuttuu. Uusi tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan tulehdus voi käynnistää syövän. Raportin mukaan mahasyöpä saakin alkunsa luytimen kantasoluista, eikä mahalaukun seinämästä, kuten tähän asti on luultu.

Columbia University Medical Center raportoi 26.11.2004 ilmestyneessä Sciencessä (Vol. 306 No. 5701) mullistavia havaintoja siitä, kuinka syövän kasvu käynnistyy. Mahasyöpä käynnistyy luuytimen kantasoluista eikä mahalaukun kantasoluista, kuten tähän asti on uskottu.

Timothy C. Wangin työryhmä tutki asiaa hiirillä ja havaitsi, että krooninen helicobakteeritulehdus johti luuytimestä peräisin olevien kantasolujen (BMDC) vaelluksen mahalaukun seinämään, jossa ne muuttuivat syöpäsoluiksi.

“Tämä oli odottamaton löydös, joka voi johtaa uudenlaiseen käsitykseen siitä, kuinka kaikki syövät saavat alkunsa. Tutkimus voi johtaa myös uusien diagnostisten ja terapeuttisten käytäntöjen kehittymiseen monissa syöpäsairauksissa – etenkin niissä, joihin liittyy krooninen tulehdus (inflammaatio). Tällaisia syöpätauteja ovat mm. maha-, ruokatorvi-, keuhko-, haima- ja maksasyövät.", Wang sanoo Reutersin haastatelussa.

Helicobacter pylorin aiheutamassa tulehduksessa – jonka ennestäkin tidetään lisävän mahasyövän riskiä – suuri määrä luuytimestä olevia soluja kulkeutuu mahalaukun limaklvolle prykien korjaamaan mahahaavaa ja muita tulehduksen aiheuttamia vaurioita. Tulehdus tappaa mahalaukun seinämän tavallisia soluja. Tässä prosessissa luuytimen kantasolut muuntuvat mahasyöpäsoluiksi, selittää Wang. Nyt hänen työryhmänsä kehittää seulontamenetelmää mahasyövän varhaistoteamiseksi.

Tutkimusta selostetaan mm. uudessa Naturessa.

Tohtori Tolosen kommentti

Ennestään tiedetään myös, että eturauhassyöpä käynnistyy usein tulehduksesta. Syynä ovat yliaktiivisesti toimivat entsyymit, 12- ja 15-LOX (Cancer Res. 2003 May 1;63(9):2256-67). Tämä tieto selittää osittain sitä, miksi puhdistettu kalaöljy ehkäisee syöpää ja hillitsee sen leviämistä.

Lähes kaikki krooniset sairaudet ovat pohjimmiltaan tulehdustauteja. Yhtenä syynä hiljaiseen subkliiniseen tulehdukseen (inflammaatioon) pidetään ruokavalion muuttumista siten, että omega-6/omega-3-rasvahappojen saanti on epätasapainossa. Saamme omega-6-sarjaa 20 kertaa liian paljon suhteessa omega-3-rasvahappoihin. LOX-entsyymit hapettavat omega-6-sarjan rasvahappoja (linoli- ja rakidonihappoja) "pahoiksi" tulehdusta aiheuttaviksi eikosanoideiksi. Siksi ruokavaliolla on suuri merkitys syöpätautien synnyssä (ja ehkäisyssä).

Syöpätautien (ja muidenkin kroonisten sairauksien) ehkäisyssä ja täydentävässä ravitsemushoidossa tulisi käyttää hyväksi myös tulehdusta ehkäiseviä ja hillitseviä lisäravinteita, kuten karnosiinia, E-EPAa, ym. Valitettavasti tämä tieto ei ole vielä saavuttanut kovinkaan laajasti lääkäreitä eikä muuta terveydenhuollon ammattihenkilöstöä. Syynä on tietämättömyys ja puolueelliset hoitosuositukset, joita sorvaavat lääketeollisuuteen sidoksissa olevat asiantuntijalääkärit.

Tulehdus kroonisten sairauksien syytekijänä
Omega-6/omega-3 -suhde kroonisissa taudeissa
Syövän täydentävä ravitsemushoito