Sydänkohtaus ja kalaöljy

Sydänkohtaus tulee tänäkin vuonna noin 23 000 suomalaiselle. Heistä kuolee 7000 yllättäen sairaaloiden ulkopuolella ja 6000 sairaaloissa. Sydäninfarktin perinteisiä riskitekijöitä ovat mm. sepelvaltimotauti, diabetes, tupakointi, korkea ikä, koholla oleva veren kolesteroli ja verenpainetauti. Uusien tutkimusten mukaan C-reaktiivinen proteiini (CRP) ja punasolun rasvahappoanalyysi ennustavat paremmin kohtauksen riskiä kuin perinteiset riskitekijät, kirjoittavat johtavat amerikkalaiset sydäntutkijat Gregory Shearer ja William S. Harris työtovereineen (Sanford Cardiovascular Research Center, South Dakota, USA).

C-reaktiivinen proteiini (CRP) ja punasolujen kalvon rasvahappojen pitoisuudet antavat kuitenkin tarkemman ennusteen. CRP:n vähäinenkin nousu kertoo valtimoiden sisäseinämissä vallitsevasta hiljaisesta kroonisesta tulehduksesta (inflammaatiosta), joka on valtimomuutosten merkittävä syytekijä. Punasolun kalvon rasvahappoanalyysi (omega-3-pitoisuuden [EPA + DHA] suhde muihin rasvahappoihin) taas antaa omega-3-indeksin.

Uudet biomarkkerit mitattiin 668 sydänkohtaukseen sairastuneelta potilaalta ja 680 terveeltä kaltaistetulta verrokilta. Samoin selvitettiin perinteiset riskitekijät. Kuten oli odotettavissa, oli potilailla enemmän perinteisiä riskitekijöitä kuin verrokeilla. Rasvahappoanalyysi osoitti, että ryhmien välillä oli eroa 12 rasvahapossa (mitatuista 18:sta). Potilaiden linoleeni- (omega-6), steariini- (tyydyttynyt) ja DHA- (omega-3) rasvahapon pienet pitoisuudet ja transrasvahappojen suuret pitoisuudet ennustivat parhaiten sydänkohtausta. Niiden ennustearvo oli parempi kuin perinteisten riskitekijöiden.

Punasolun rasvahappojen mittaaminen kuvastaa sydänlihassolujen rasvahappotasapainoa, joka vallitsee ennen sydänkohtausta. Lisäksi punasolun rasvahappojen pitoisuus on varsin vakaa. Kalaöljyllä näyttää olevan tärkeä sijansa sydänterveyden edistämisessä, päättelevät tutkijat. (Suomessa kalaöljy lisättiin 29.4.2009 valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden valtakunnallisiin Käypä hoito -suosituksiin.)

Shearer GC, Pottala JV, Spertus JA, Harris WS. Red blood cell fatty acid patterns and acute coronary syndrome. PLoS ONE 2009;4:e5444. Free Full Text Fatsoflife.com kesäkuu 2009

Aiheeseen liittyviä muita uutisia

Sydänterveys ja kalaöljy uusien tutkimusten valossa (2019)

Hyvästi kolesteroliteoria!
Kalaöljy tuli 2009 valtimotautien Käypä hoito -suosituksiin

Uusi kalaöljy voi pelastaa sydänpotilaan hengen

E-EPA ehkäisee sydänkohtauksen uusiutumista

Ravinnon rasvat

Kasvi- ja kalaöljyn omega-3:n vertailua