Onko diabetes hinta, joka maksetaan statiinien käytöstä?

Statiinien käyttö ja diabetes yleistyvät käsi kädessä Suomessa ja muualla. Äskettäin Lundin yliopiston diabetestutkijoiden tutkimus osoitti, että kolesterolin voimakas alentaminen estää haimaa erittämästä ja vapauttamasta insuliinia vereen. Tällöin veren sokeripitoisuus suurenee. Nyt Palermon yliopiston tutkijat nostavat sydänlääkäreiden ammattilehdessä esille kysymyksen: Onko diabetes hinta, joka joudutaan maksamaan statiinien käytöstä?

JUPITER-tutkimuksessa kävi ilmi, että Crestorin (rosuvastatiini) käyttäjien sokerihemoglobiini eli “pitkä sokeri” (HbA1c) lisääntyi merkitsevästi ja heidän joukossa ilmaantui verrokkeja enemmän uusia tyypin 2 diabetes -tapauksia. Tulos vahvistaa aikaisempien raporttien tuloksia statiinien ja lisääntyneen diabetesriskin yhteydestä.

Vaikka tarkka vaikutusmekanismi onkin vielä tuntematon, voivat statiinit huonontaa sokeritasapainoa vähentämällä monia aineenvaihdunnan välituotteita (metaboliitteja), kuten isoprenoideja ja ubikinonia, joita normaalisti syntyy [maksassa] kolesterolin tuotannossa”, kirjoittavat tutkijat. He esittävät sen vuoksi, että jos potilaille määrätään statiineja, heidän verensokeriaan on seurattava tarkasti, vaikkakin diabetes olisikin statiinihoidon harvinainen seuraus.

Rizzo M, Spinas GA, Rini GB, Berneis K. Is diabetes the cost to pay for a greater cardiovascular prevention? International Journal of Cardiolology 2009 Mar 16. PubMed


Tohtori Tolosen kommentti

Diabeetikkoja hoitavat lääkärit määräävät potilailleen hanakasti kolesterolin alentamiseen tarkoitettuja lääkkeitä, statiineja, olipa heidän kolesterolinsa koholla tai ei. Samalla kun statiinit estävät kolesterolin synteesiä maksassa, ne estävät maksaa valmistamasta myös ubikinonia eli koentsyymi Q10:ta (NEJM 2008). Esimerkiksi Lipitor-niminen statiini alentaa veren ubikinonin pitoisuutta keskimäärin 43 %. Puutos voidaan ehkäistä ja korjata nauttimalla suun kautta 100 mg ubikinonia. Ruokavaliolla asiaa ei kyetä hoitamaan, sillä ruoasta saadaan Q10:ta vain 3–5 mg päivässä. Statiinien sivuvaikutukset – lihasten väsyminen, sydänlihaksen rappeutuminen (rabdomyolyysi), muistin heikkeneminen ym. – voivat johtua ubikinonin ja D-vitamiinin piilevästä puutteesta. Sydänpotilaan ja diabeetikon D-vitamiinin tarve on 25–50 mikrogrammaa (µg) päivässä (viranomaissuositus terveille on vain 7,5 µg/vrk)

Statiinien haittavaikutukset aivoissa
Statiinit ja ubikinoni
Ubikinoni ja diabetes
Ubikinoni suojaa statiineja käyttävien valtimoita
Diabetes, sydäntauti ja kalaöljy
Kolesteroli – uutta tietoa