Ubikinoni ja diabetes – uutta tietoa

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on ajankohtainen ravintolisä, jota tutkitaan vilkkaasti kansantaudeissa, mukaan luettuna diabetes. Uusi egyptiläinen tutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan diabeetikko tarvitsee ubikinonia hapetusstressin ehkäisyyn ja sokeritasapainon hallintaan.

Egyptin valtion tutkimuskeskus mittasi 28 tyypin 2 diabetesta potevan aikuisen, 10 miehen ja 18 naisen, ja 10 terveen verrokin veren ubikinonia ja hapetusstressiä sekä sokeritasapainoa osoittavia muuttujia. Koehenkilöiden keski-ikä oli 48 vuotta. Heidän verestään mitattiin rasvoja, sokerihemoglobiinia (HbA1c, ns. pitkä sokeri), veriplasman ubikinonia ja plasman ja verihiutaleitten malonidialdehydiä (MDA), joka kuvaa hapetusstressin voimakkuutta.

Diabeetikkojen plasman ja verihiutaleitten MDA-pitoisuus oli suurempi kuin verrokeilla, mikä osoittaa että diabetes lisää hapetusstressiä. Diabeetikkojen ubikinonin pitoisuus oli pienempi kuin verrokkien, mikä oli odotettua, koska hapetusstressi kuluttaa antioksidantteja, joihin ubikinoni kuuluu. Plasman ubikinonin pitoisuuden ja "pitkän sokerin" eli sokerihemoglobiinin (HbA1c) välillä oli negatiivinen korrelaatio. Toisin sanoen, mitä vähemmän veressä oli ubikinonia, sitä enemmän oli HbA1c:tä. Kuten tunnettua HbA1c kuvastaa sokeritasapainoa 2–3 edellisen kuukauden ajalta. Mitä korkeampi HbA1c-lukema on, sitä huonompi on sokeritasapaino ja sitä suurempi on riski sairastua lisätauteihin (valtimomuutokset, sydänkohtaus, aivohalvaus, hermo-, silmänpohja- ja munuaisvauriot).

Tyypin 2 diabeetikot ovat alttiina tavallista suuremmalle hapetusstressille, mikä ilmenee lisääntyneenä plasman ja verihiutaleitten malonidialdehydin määränä ja vähentyneenä ubikinonin pitoisuutena, ja tämä hapetusstressi heikentää verensokerin hallintaa”, päättelevät tutkijat.

El-ghoroury EA, Raslan HM, Badawy EA, et al. Malondialdehyde and coenzyme Q10 in platelets and serum in type 2 diabetes mellitus: correlation with glycemic control. Blood Coagul Fibrinolysis. 2009; 20(4):248-51. Abstract

Tohtori Tolosen kommentti

Suosittelen diabeetikoille ubikinonia 200 mg päivässä. Tutkimusten mukaan se suojaa valtimoita vaurioitumasta. Ubikinoni on täysin vaaratonta ja se sopii yhteen kaikkien tarpeellisten lääkkeiden, kuten statiinien kanssa.

HbA1c heikentää diabeetikon henkistä suorituskykyä
Ubikinoni suojaa diabeetikon verisuonia
Ubikinoni suojaa statiineja käyttävien valtimoita
Ubikinoni suojaa diabeetikon hermoja

Ubikinoni on hyödyllistä diabeteksen lisähoitona
Diabetes-lehti 4/2008 kirjoittaa ravintolisistä