Antioksidantit ja verkkokalvon rappeuma

Ruoan lisänä pillerin muodossa nautitut antioksidantit ehkäisevät silmänpohjan rappeutumista (makuladegeneraatiota), osoittaa Belfastin yliopiston silmäklinikan tutkimus. Siinä annettu tabletti sisältää C- ja E-vitamiineja, sinkkiä sekä karotenoideja. Tabletti ehkäisi näön menetystä ja paransi näön tarkkuutta ikääntyneillä henkilöillä, joiden toisessa silmässä oli jo todettu rappeuma. Tulos tukee useita tästä aiheesta viime aikoina julkaistuja tutkimuksia.

Silmätautiopin professori Usha Chakravarthy (Queen's University, Belfast) kirjoitti jo vuonna 1999 katsauksen, jossa hän ehdotti uusia keinoja silmänpohjan rappeutumisen ehkäisyyn. Antioksidanttivitamiinit ja -hivenaineet olivat jo silloin ehdolla.
Nyt raportoidussa hankkeessa hän antoi 400 verkkokalvon rappeumaa sairastavalle potilaalle joko antioksidantteja sisältävän pillerin tai lumetabletin. Kaikilla potilailla oli todettu toisen silmänpohjan rappeuma (makuladegeneraatio) ja heillä oli riski menettää näkönsä myös toisesta silmästä. Antioksidantti- ja lumehoidot kestivät viisi vuotta. Tulokset olivat rohkaisevia.

"Verkkokalvon rappeuma aiheuttaa vakavaa näön heikkenemistä ja asialla on valtava taloudellinen merkitys itsessään ja erityisesti kalliiden silmäleikkausten vuoksi”, sanoo professori Chakravarthy, joka itsekin tekee näitä silmäleikkauksia. "Halusimme tutkia, voisiko myöhäisellä iällä ilmaantuvan vekkokalvon rappeuman etenemistä hidastaa ja siten keventää taudin aiheuttamaa taloudellista ja sosiaalista kuormitusta”, hän muotoilee The Guardian -sanomalehden haastattelussa 19.6.2009.

Tutkimushanke sai vauhtia sen jälkeen, kun Yhdysvaltain terveysviraston silmätautien tutkimuslaitos (NIE) oli osoittanut, että vitamiinit ja hivenaineet todellakin ehkäisevät verkkokalvon rappeumaa ja sen aiheuttamaa sokeutumista. Amerikkalaisen viiden vuoden seurantatutkimuksen tulosta pidetään yllättävänä, koska koululääketieteessä ei ole uskottu ravintolisiin.

Chakravarthyn tutkimus suunniteltiin kolme vuotta kestäväksi ja tehtäväksi kahdessa silmäklinikassa Pohjois-Irlannissa ja Irlannin tasavallassa, mutta rahoitus ei riittänyt suunnitelman toteuttamiseen sellaisenaan. "Meidän oli lopetettava hoito kesken ja analysoitava tulokset. Vuoden kuluttua hoito- ja lumeryhmien välillä ei havaittu [tilastollisesti merkitseviä] eroja, mutta pisimpään seurannassa olleiden joukossa antioksidantit vaikuttivat suotuisasti”, Chakravarthy kertoo. "Kun otetaan huomioon sekä amerikkalainen että irlantilainen tutkimus, uskon antioksidanttien hidastavan näön heikkenemistä henkilöillä, joilla on silmänpohjan rappeuman riski", hän tiivistää.

The Guardian 19.6.2009
Nutraingredients 24.6.2009

Tohtori Tolosen kommentti

Lontoolaisessa tutkimuksessa osoitettiin vuonna 2008, että verkkokalvon rappeuma oli yleisin ikäihmisillä, joiden veressä oli vähiten juuri tässä tutkimuksessa testattuja antioksidantteja.
Yhdysvaltain silmätautien tutkimuslaitoksessa on jo käynnissä jatkotutkimus, AREDS2, jossa selvitään lääkkeellisen omega-3-rasvahappoannostelun (EPA + DHA, 1000 mg päivässä) vaikutusta verkkokalvon rappeumaan. Annos on yli 10 kertaa suurempi kuin mitä ruuasta saadaan keskimäärin. Myös australiassa on osoitettu äskettäin, että omega-3-rasvahapot ehkäisevät silmänpohjan rappeutumista. Silmänpohjan rappeuman ja sydän- ja verisuonitautien välillä vallitsee yhteys, joten antioksidanttien ja omega-3:n käyttö ruuan lisänä ehkäisee kumpaakin tautiryhmää.

Johtavat sydänlääkärit suosittavat omega-3:a