Syöpäpotilaille annetaan tehokkaita omega-3-rasvahappoja Saksassa ja Skotlannissa

Dresdenin yliopistoklinikan tehohoito-osaston lääkärit ovat tutkineet kalaöljyn omega-3-rasvahappoja ja suosittavat niitä ruoan lisänä erityisesti syöpäpotilaille. Ne nopeuttavat toipumista leikkauksen jälkeen, kohentavat yleiskuntoa ja ehkäisevät syövän leviämistä. Lisäksi omega-3:t, eritoten EPA, ehkäisevät sairaalainfektioita, vähentävät antibioottien tarvetta ja sairaalassaolopäiviä – mikä säästö yhteiskunnalle! Skotlantilaisen Edinburghin yliopistoklinikan syöpäkirurgien tutkimukset vahvistavat näitä havaintoja.

Leikkauksen jälkeen potilaan maksassa alkaa heti akuuttifaasi-vaste (acute phase response, APR), joka on ehdoton edellytys (conditio sine qua non) elimistön korjaavien immunologisten toimintojen käynnistymiselle. EPA auttaa APR:n käynnistymistä, mikä edistää potilaiden nopeaa toipumista, kirjoittavat tehohoito-osaston lääkärit Sebastian Stehr ja Axel Heller.

He selostavat perusteellisessa katsauksessaan niitä biokemiallisia mekanismeja, joilla kalaöljy edistää leikattujen syöpäpotilaiden toipumista ja vähentää infektioiden ja ennenaikaisen kuoleman riskiä. Yhdysvaltalaiset ja skotlantilaiset tutkijat selostavat näitä samoja ja muita kalaöljyn biokemiallisia vaikutustapoja syöpätaudeissa (Sauer ym. 2000, Russel ym. 2005). Kalaöljy oli esillä keväällä 2006 pidetyssä Yhdysvaltain syöpätutkijoiden kokouksessa (linkki alla).

Englannissa Leedsin yliopistollisessa sairaalassa on tutkittu professori Mark Hullin johdolla monta vuotta puhdistetun ja väkevöidyn EPA-rasvahapon vaikutuksia paksu- ja peräsuolen syövissä. Tulosten mukaan EPA ehkäisee paksusuolen polyyppien kasvua ja niiden muuttumista syöväksi. EPAn (2 g/vrk) nauttiminen ennen maksametastaasien poistoleikkausta vähentää kuolleisuutta leikkauksen jälkeen (linkki alla). Asiaa tutkitaan edelleen uusissa kliinisissä III-vaiheen tutkimuksissa. Vuonna 2017 julkaistaneen The seAFOod Polyp Prevention trial , jossa myös verrataan 99-prosenttiseksi väkevöidyn EPA-rasvahapon ja lumeen vaikutusta suolistopolyyppien kasvuun.

Stehr SN, Heller AR. Omega-3 fatty acid effects on biochemical indices following cancer surgery. Invited critical review. Clinica Chimica Acta 2006 [ Free Full Text, pdf]
Sauer LA, Dauchy RT, Blask DE. Mechanism for the antitumor and anticachectic effects of n-3 fatty acids. Cancer Research 2000;60(18):5289-95 [Pubmed] [Free Full Text]
Russell ST, Tisdale MJ. Effect of eicosapentaenoic acid (EPA) on expression of a lipid mobilizing factor in adipose tissue in cancer cachexia. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2005;72(6):409-14. [PubMed]

Meeting of the American Association for Cancer Research April 2006

EPA-rasvahappo parantaa paksu- ja peräsuolisyöpien ennustetta

Tohtori Tolosen kommentti

Kalaöljyn vaikutusta syöpätautien ehkäisyssä ja hoidossa tutkitaan eri puolilla maailmaa. Tukholman Karoliinisen instituutin tutkijat ovat selvittäneet omega-3:n syöpää ehkäiseviä molekyylitason mekanismeja (linkki alla). Samoin Indianan yliopiston tutkijat ovat jo 15 vuotta tutkineet näitä samoja mekanismeja, ja he selostavat katsauksessaan muita uusia omega-3-rasvahappojen vaikutustapoja syövän ehkäisyssä.

Cancer-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että omega-3-rasvahapot parantavat syöpäpotilaiden ruokahalua ja kuntoa. Omega-3-rasvahapot estävät lihasten surkastumista hillitsemällä valkuaisaineita hajottavien entsyymien aktiivisuutta (Cancer Letters 2005). Edinburghin yliopistoklinikan raportti vahvistaa edellä mainittuja havaintoja omega-3:n edullisista vaikutuksista syöpätautien hoidossa. Tätä käsitystä tukee ruotsalaistutkimus (vaikka siinä käytettiinkin peruskalaöljyä, joka on teholtaan heikompaa kuin E-EPA). E-EPAa (2 000 – 4 000 mg/vrk) kannattaa siis käyttää kaikkien syöpätautien ehkäisyyn ja täydentävään hoitoon.

Ramos EJ, Middleton FA, Laviano A, Sato T, Romanova I, Das UN, Chen C, Qi Y, Meguid MM. Effects of omega-3 fatty acid supplementation on tumor-bearing rats. J Am Coll Surg. 2004 Nov;199(5):716-23. [PubMed]