Kuinka rintasyöpä voi levitä aivoihin?

Rintasyöpä uusii lähes joka viidennellä potilaalla viiden ensimmäisen vuoden aikana. Tämän jälkeen uusiutuminen on melko harvinaista, mutta vuosienkin kuluttua saattaa ilmaantua etäpesäke keuhkoihin tai aivoihin. Nyt geenitutkijat ovat tuoneet valaistusta asiaan. Havainto puoltaa näkemystä, jonka mukaan rintasyöpäpotilaan kannattaisi ottaa jatkuvasti angiogeneesiä estävää hainrustouutetta ja metastasointiin osallistuvia geenejä vaimentavaa kalaöljyä, E-EPAa.

Vielä parikymmentä vuotta sitten rintasyöpä hoidettiin poistamalla rinta ja kainalon imusolmukkeet. Jos imusolmukkeista löytyi syöpäsolukkoa, annettiin lisäksi sädehoitoa. Pitkään uskottiin, että rintasyöpä leviää kulkeutumalla imuteitä pitkin imusolmukkeisiin ja tunkeutumalla ympäröiviin kudoksiin. Ajateltiin, että poistamalla koko rinta pysäytetään sairauden mahdollinen eteneminen.

Kuitenkin jo 1970-luvulla oli havaittu, että rintasyöpä on jo ennen leikkausta ehtinyt synnyttää uudisverisuonia ja lähettää niitä myöten soluja muualle elimistöön. Tästä syystä koko rinnan poistolla ei siten olekaan ratkaisevaa merkitystä, joten 1980-luvun puolivälissä siirryttiin säästävämpään kirurgiaan, jossa vain osa rinnasta poistetaan. Nyt tiedetään, että rintasyöpä voi lähettää etäpesäkkeitä eli metastaaseja jo varhain, jopa ennen diagnoosia, mutta yhtä hyvin se voi pysyä paikallisena. Kirurgit pyrkivätkin poistamaan paikallisen pesäkkeen mahdollisimman tehokkaasti, mutta muuta kudosta säästäen.

Rintasyöpä voi kuitenkin levitä aivoihin jopa vuosien kuluttua leikkauksesta. Tutkijoita on askarruttanut, kuinka se oikein tapahtuu. Nyt Yhdysvalloissa, Hollannissa ja Espanjassa tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että rintasyöpä metastasoi tiettyjen geenien välityksellä. Syöpäsolut kulkevat uudisveri- ja imusuonia myöten, mutta ne kykenevät siirtymään kapillaarisuonista ulkopuoliseen kudokseen. Solut siivilöityvät veri-aivoesteen läpi.

Näin tutkimus tehtiin
Tutkijat ruiskuttivat rintasyöpäsoluja naarashiirten verisuoniin, jonka jälkeen monen hiiren aivoihin ilmaantui etäpesäkkeitä. Niiden geenien aktiivisuutta tutkittaessa selvisi, että kaksi entuudestaan tunnettua geeniä, syklo-oksigenenaasi-2 (COX-2) ja HBEGF, toimi aktiivisesti metastasoinnissa. Kolmaskin geeni, entuudestaan täysin tuntematon ST6GALNAC5, vauhditti syöpäsolujen pääsyä veri-aivoesteen läpi. Geeni naamioi rintasyöpäsolun vaarattoman näköiseksi, jolloin se tarttui kapillaarin seinämään ja pääsi livahtamaan aivokudokseen. Tällaista ilmiötä ei ollut ennen todettu. Tutkijat uskovat, että havainnot auttavat löytämään uusia keinoja rintasyövän leviämisen ehkäisemiseksi.

Bos PD, Zhang H-F, Nadal C, et al. Genes that mediate breast cancer metastasis to the brain. Nature advance online publication 6 May 2009 doi:10.1038/nature08021

Tohtori Tolosen kommentti

Uudisverisuonten muodostusta eli angiogeeneesiä voidaan ehkäistä nauttimalla ravintolisänä nestemäistä hainrustouutetta. COX-2 geenin aktiivisuutta voidaan vaimentaa lisäämällä kalaöljyn omega-3-rasvahappoihin kuuluvan EPAn pitoisuutta veressä ja kudoksissa. Tehokkainta on 90-prosenttinen E-EPA. Peruskalaöljyt sisältävät vain 18 % EPAa, joten E-EPA on huomattavasti tehokkaampaa. Sen on todettu vaimentavan useita geenivirheitä, josta syystä syöpätutkijat suosittavat EPAn käyttöä syövän tukihoitona. Esimerkiksi englantilainen syöpäbiologian professori Mike Tisdale suosittelee syöpäpotilaille EPAa 2 grammaa päivässä. Näyttää siis siltä, että rintasyöpään sairastuneen kannattaa käyttää E-EPAa vuosia leikkauksen jälkeenkin.

Syöpäprofessori Mike Tisdale suosittaa EPAa 2g/vrk
Syöpätautien ravitsemushoito – tri Tolosen katsaus
Angiogeneesin esto – uusi tapa hoitaa syöpää
Nestemäinen hainrustouute syövän täydentävässä hoidossa