Vitamiinit ehkäisevät kohtusyöpää

Runsas C- ja E-vitamiinien sekä beetakaroteenin saanti ruoasta vähentää naisten riskiä sairastua kohtusyöpään, kirjoittavat New Jerseyn Syöpäinstituutin tutkijat heinäkuun Cancer Causes and Control -lehdessä. Tulokset perustuvat 12 tapaus-verrokkitutkimukseen.

Kohtusyöpä tarkoittaa kohdunrungon eli endometriumin syöpää, joka kehittyy kohtuontelon limakalvosta. Kohdunrungon syöpä on naisten kolmanneksi yleisin syöpä; uusia tapauksia todetaan Suomessa vuosittain 650–700. Yli 90 prosenttia ilmenee yli 50-vuotiailla naisilla. Tautia ei pidä sekoittaa kohdunkaulan syöpään.

Taudin riskitekijöitä ovat ikä, ylipaino, myöhäinen menopaussi-ikä ja joskus myös perinnöllinen alttius. Kohdun limakalvolle voi kehittyä myös ns. hyperplasia, eli limakalvon paksuuntuminen (hyperplasia endometri). Osa niistä voi muuttua kohdun limakalvon syöviksi. Vitamiinien merkitystä tässä taudissa ei liene aikaisemmin tutkittu.

Riski vähenee 12 % jokaista päivittäin syötyä beetakaroteenin milligrammaa kohti/1000 kcal, sanovat amerikkalaiset tutkijat. Vastaavasti jokainen 50 mg C-vitamiinia/1000 kcal vähentää edometriumin syövän riskiä 15 % ja jokainen 5 mg E-vitamiinia/1000 kcal vähentää riskiä 9 %. Nämä tulokset perustuvat ainoastaan ruoasta saatuihin vitamiinien määriin; ravintolisinä nautittujen vitamiinien vaikutusta ei tutkittu, eikä sitä edes arvioida tässä raportissa.

Muut tutkijat kommentoivat raporttia sanoen, että antioksidanttivitamiinit voivat vähentää DNA:n hapetusvaurioita, jolloin syövän riski pienenee.

Bandera EV, Gifkins DM, Moore DF, et al. Antioxidant vitamins and the risk of endometrial cancer: a dose-response meta-analysis. Cancer Causes and Control. July 2009;20 (5), 699–711.
doi: 10.1007/s10552-008-9283-x

Nutraingredients.com


Tohtori Tolosen kommentti

Vitamiinien vaikutuksista syöpätauteihin on kiistelty vuosikymmeniä. Tämä tutkimus puoltaa näkemystä, jonka mukaan vitamiinit suojaavat syöpätaudeilta. Asian tutkiminen on kuitenkin ongelmallista, sillä vitamiinit ja muut pienoisravintotekijät vaikuttavat vuorovaikutuksessa keskenään. Yksittäisten vitamiinien merkityksen selvittäminen on siksi vaikeaa ja tutkimuksista voidaan tehdä virheellisiä johtopäätöksiä. Ravintolisiä on alettu käyttää yhä laajemmin syöpätautien oheishoitoina.

Syöpätautien täydentävä ravitsemushoito