Omega-3-rasvahapot ehkäisevät syöpää

Tukholman Karoliinisen instituutin tutkijat selvittävät, millä biokemiallisilla mekanismeilla kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät syöpää ja parantavat sairastuneen ennustetta. Katsaus tukee Harvardin yliopiston tutkimuksia, joiden mukaan liika kasvisperäisen linolihapon saanti voi lisätä aggressiivisen eturauhassyövän riskiä. Yhdysvaltain lääkelaitos FDA sallii omega-3-pitoisiin elintarvikkeisiin pakkausmerkinnän "Vähentää syöpäsairauden vaaraa".

Kansainvälisissä ravitsemuslääketieteen kongresseissa esitettiin 1980-luvulla ensimmäisiä varovaisia arveluja, joiden mukaan kalaöljyn omega-3-rasvahapot, erityisesti EPA ja DHA ehkäisisivät syöpätauteja. Kun kerroin näistä luennoista Suomessa, pitivät "oikeaoppiset" ravitsemus- ja lääketieteilijät tällaisia puheita hömpötyksenä. Nyt asia on tieteellisesti osoitettu, kirjoittavat Karoliinisen instituutin tutkijat maailman johtavassa ravitsemuslääketieteen lehdessä. [Uudet saksalaiset ja skotlantilaiset syöpälääkäreiden tutkimukset vahvistavat nämä havainnot oikeiksi.]

Syövän ehkäisyyn tarvitaan kuitenkin suurempia omega-3-määriä – ja paremmin puhdistettuna – kuin pelkästä kalansyönnistä yleensä saadaan. Väestötutkimusten mukaan sekä vähän että "runsaasti" kalaa syövien ihmisen saamat omega-3-määrät ovat nykyään niin pieniä, ettei ryhmien välillä aina havaita tilastollisesti merkitseviä eroja enempää syöpätaudeissa kuin masennuksessakaan. [Esimerkiksi suomalaiset saavat kalaruoasta keskimäärin päivittäin alle 50 mg EPAa, vaikka lääkäri olisi kehottanut syömään runsaasti kalaa sydäntaudin vuoksi. Syövän ehkäisyä ajatellen tarve olisi 5–10-kertainen nykyiseen saantiin verrattuna.]

Katsaus selvittää millä mahdollisilla biokemiallisilla mekanismeilla omega-3-rasvahapot syöpää ehkäisevät. Molekyylitason vaikutustapoja on useita, muun muassa:

  • arakidonihaposta (AA, omega-6)syntyvien tulehdusta aiheuttavien eikosanoidien estäminen
  • vaikutukset geenien rakenteisiin ja toimintoihin
  • vaikutukset solujen väliseen tiedonsiirtoon (välittäjäaineisiin),
  • vaikutukset estrogeenin aineenvaihduntaan
  • antioksidanttitoiminta eli vapaiden radikaalien torjunta
  • insuliiniherkkyyden ja sokerinsietokyvyn lisääminen
  • solukalvon läpäisevyyden parantaminen
  • lihomisen ehkäisy ja painonhallinta.
Susanna C Larsson, Maria Kumlin, Magnus Ingelman-Sundberg, and Alicja Wolk. Dietary long-chain n–3 fatty acids for the prevention of cancer: a review of potential mechanisms Am J Clin Nutr 2004; 79: 935-945. [Abstract]

Katsaus päätyi hyvin samanlaisiin päätelmiin kuin toinenkin katsaus (linkki alla). Harvardin yliopiston 50 000 miehen 14-vuotinen terveysseuranta viittaa siihen, että omega-3-rasvahapot ehkäisevät aggressiiivista eturauhassyöpää, kun taas kasvirasvojen (alfa)linolihappo (ALA) voi lisätä sitä. Siinä onkin ravitsemusalan ammattilaisilla ihmettelemistä.

Erään tutkimuksen mukaan omega-3:t estävät syöpää myös vaikuttamalla LDL-kolesterolin reseptoreihin (Clin Cancer Res. 2004;10(24):8275-83).

Yhdysvalloissa lääkelaitos FDA sallii nyt elintarvikkeiden terveysväittämän "Vähentää syöpäsairauden vaaraa". Lue uutinen

Omega-3-rasvahapot estävät eturauhassyöpää
Kalaöljyn omega-3-rasvahapot syöpätaudeissa
Ravinto vaikuttaa geenien rakenteisiin ja toimintoihin
Näin valitset itsellesi hyvän omega-3-tuotteen