Omega-3-rasvahappoja sydämen vajaatoiminnan hoitoon

Kalaöljy on tulossa vahvasti sydän- ja verisuonitautien käypään hoitoon. Amerikkalaiset ja puolalaiset sydänlääkärit suosittavat kalaöljyn käyttöä lääkkeellisenä annoksena sydämen vajaatoiminnan ehkäisyyn ja hoitoon. Raportin julkaisi sydänlääkäreiden ammattilehti Cardiovascular Research. Suomessa kalaöljyn omega-3:t lisättiin huhtikuussa 2009 päivitettyyn valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden Käypä hoito -suositukseen.


Sydämen toiminnanvajaus on vanhemmiten yleistä, ja se voi johtua monista eri syistä. Taudissa sydämen vasemman kammion voima alkaa pettää ja sydän laajenee sairaalloisesti. Tila näkyy röntgenkuvassa. Nykyinen Käypä hoito voi hidastaa taudin etenemistä, mutta siitä huolimatta potilaan ennuste on huono. Kliinisten tutkimusten mukaan kalaöljyn omega-3-rasvahappojen (EPA ja DHA) runsas saanti voi yhtäältä ehkäistä sydämen vajaatoimintaa ja niiden runsas, farmakologinen (lääkkeellinen) annostelu pidentää sydänpotilaan oireetonta aikaa.

Omega-3:n suotuisat vaikutusmekanismit sydämessä ovat edelleen tutkimusten kohteina. Tähän mennessä on selvinnyt, että omega-3:t alentavat kohonneita triglyseridejä sekä ehkäisevät ja vaimentavat tulehdusta (inflammaatiota), mikä ilmenee veressä kiertävien tulehdussytokiinien vähenemisenä, arakidonihaposta (AA, omega-6) syntyvien eikosanoidien vähenemisenä ja adiponektiinin lisääntymisenä. Eläinkokeissa kalaöljy parantaa sydänsolujen voimalaitosten eli mitokondrioiden toimintoja. Kasviöljyn omega-3 (alfalinoleenihappo, ALA) voi myös suojata sydäntä, mutta näyttö siitä ei ole yhtä vakuuttava kuin kalaöljyn omega-3:sta.

"Yhä lisääntyvä näyttö tukee käsitystä, jonka mukaan kalaöljyn omega-3-rasvahapot vaikuttavat myönteisesti sydämen toiminnanvajavuuden patofysiologiaan ja ne ovat sen vuoksi potentiaalisesti käyttökelpoisia potilaiden hoidossa", kirjoittavat sydänlääkärit.

Duda MK, O'Shea KM, Stanley WC. Omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for the treatment of heart failure: Mechanisms and clinical potential. Cardiovascular Research 2009 May 27. Epub ahead of print

Kalaöljy otettiin mukaan valtimotautien Käypään hoitoon
Duodecim selostaa lääkäreille E-EPA-tutkimusta
Kalaöljykapseli voi pelastaa sydänpotilaan hengen
E-kalaöljyn "uusia" vaikutustapoja verisuonissa