Prebiootit edistävät magnesiumin imeytymistä

Prebioottisten fukto-oligosakkaridien (FOS) käyttö saattaa lisätä magnesiumin imeytymistä, ilmenee uudesta tutkimuksesta. Sen julkaisi Nutrition Research –lehti.

Prebioottien vaikutusta magnesiumin ja kalsiumin imeytymiseen tutkittiin neljällätoista 12–14-vuotiaalla tytöllä, joille annettiin 10 grammaa lyhytketjuisia FOS-aineita ja inuliinia päivässä. Osa tytöistä sai lumevalmistetta (maltodekstriiniä). Vaikuttavuusjakson jälkeen ryhmät vaihtoivat paikkaa. Magnesiumin imeytyminen lisääntyi prebiootteja saaneilla keskimäärin 18 % 36 vuorokauden vaikuttavuusjakson lopulla. Kalsiumin imeytymiseen ravintolisä ei vaikuttanut ainakaan tässä aineistossa.

Prebiootteja annettiin aluksi 8 päivää peräjälkeen, jonka jälkeen koehenkilöt saivat ottaa ainetta mielensä mukaan seuraavina 28 päivänä. Näin meneteltiin, jotta koejärjestely vastaisi normaalia tällaisten tuotteiden käyttöä, jossa ihmiset eivät aina ota niitä joka päivä. Lopussa tehdyn analyysin mukaan keskimääräiseksi FOS-annokseksi tuli 7 grammaa.

Professori Glenn Gibson (University of Reading, Englanti) kommentoi tutkimusta tyytyväisenä. Juuri hän keksi yhdessä Marcel Roberfroidin (Louvainin katolinen yliopisto, Belgia) kanssa vuonna 1995 käsitteen ”prebiootti”.

Pre- ja probioottien hyvin tehdyt ihmistutkimukset ovat tarpeen, jotta niiden terveysvaikutukset voidaan osoittaa. Tämä on juuri sellainen tutkimus”, hän kommentoi. “Usein kuulee väitettävän, ettei prebiooteilla ole vaikutusta terveyteen, vaikka tutkimukset puhuvat muuta”, hän lisää. Tämä huomautus on ilmiselvä letkautus EU:n ravintoainekomitealle (EFSA), joka parhaillaan käsittelee ravintolisien terveysväittämiä. EFSA ei ole hyväksynyt edes suurten elintarviketuottajien (Danone, Valio) esityksiä maitohappobakteerien terveysvaikutuksista.

Käyttö yleistyy EU:ssa
Prebiootteja myydään tällä hetkellä EU:ssa noin 90 miljoonan euron edestä vuodessa, mutta ensi vuoden ennuste on jo noin 180 miljoonaa euroa, sanoo Frost & Sullivan. Suurilla inuliinin ja frukto-oligosakkaridien tuottajilla on takanaan vahva tieteellinen näyttö aina painonhallintaan asti.

Sikurinjuuri on tavallisin prebioottien raaka-aine, jota kasvatetaan pääasiassa Belgiassa ja Pohjois-Ranskassa. Beneo-Orafti, Cosucra ja Sensus hallitsevat tällä hetkellä markkinoita. Suomessa monet yhtiöt, kuten Bio-Vita markkinoivat pro- ja prebioottien yhdistelmävalmisteita, joita kutsutaan nimellä synbiootti (esimerkiksi Lepicol, Tohtori Tolosen Maitohappobakteerit sekä 10 ja 20+4 päivän laihdutuskuurit).

van den Heuvel EGHM, Muijs T, Brouns F, et al. Short-chain fructo-oligosaccharides improve magnesium absorption in adolescent girls with a low calcium intake. Nutrition Research 2009;29(4) 229-237 Abstract