Ravintotekijät ehkäisevät verkkokalvon rappeumaa

Johtava silmätautien erikoislehti Ophthalmology julkaisi toukokuun 2009 numerossaan merkittäviä tuloksia suuresta amerikkalaisesta silmätautien ravitsemustutkimuksesta. Sen mukaan vähähiilihydraattinen (VHH) ruokavalio ja useat antioksidantit ja kalaöljyn rasvahapot suojaavat silmän verkkokalvon rappeutumalta. Tärkeimmät tässä yhteydessä tutkituista ravintoaineista olivat C- ja E-vitamiinit, sinkki, karotenoidit (luteiini ja kseaksantiini) sekä DHA- ja EPA-rasvahapot. Australialainen tutkimus vahvistaa näitä havaintoja.

Tutkimus on ensimmäinen, jossa selvitettiin ravinnon glykemiaindeksin ja tiettyjen suojaravinteiden yhteisvaikutusta silmänpohjan rappeumaan. Tutkimus on tärkeä, sillä verkkokalvon rappeuma (makuladegeneraatio) on yleinen silmätauti yli 60-vuotiailla. Hanke toteutettiin Tuftin yliopistossa ja sitä rahoittivat Yhdysvaltain Terveysvirasto (NIH) ja maatalousministeriö United States Department of Agriculture (USDA). Aikaisemmissa suurissa tutkimuksissa – AREDS ja Nutrition and Vision Project of the Nurses’ Health Study – oli jo saatu viitteitä VHH-ruokavalion ja ravintolisien silmiä suojaavasta vaikutuksesta, ja tämä tutkimus vahvistaa niiden havaintoja.

Silmälääkärit valokuvasivat 4003:n AREDS-hankkeeseen osallistuneen henkilön silmät ja selvittivät heidän ruokatapansa ja ravintolisien käyttöä. Sitrushedelmät, kasviöljyt, pähkinät, täysjyväviljatuotteet, tummanvihreät kasvikset, rasvainen kala, C-vitamiini (500 mg/vrk), E-vitamiini (400 mg/vrk), sinkki (80 mg/vrk) sekä EPA- ja DHA-rasvahapot osoittautuivat verkkokalvoa suojaaviksi tekijöiksi. Beetakaroteenilla (15 mg/vrk) ei havaittu vastaavaa vaikutusta. Ravintolisien päiväannokset olivat moninkertaisia verrattuna suomalaisiin viranomaissuosituksiin.

Chiu C-J. Milton RC, Klein R, et al. Dietary Compound Score and Risk of Age-Related Macular Degeneration in the Age-Related Eye Disease Study. Ophthalmolygy 2009;116:5, 939-946 Abstract

American Academy of Ophthalmology Press Release

Australialainen raportti vahvistaa kalaöljyn omega-3-rasvahappojen silmiä suojaavaa vaikutusta. Ranskalaisen tutkimuksen mukaan EPA-, DHA- ja GLA -rasvahappojen yhdistelmä ehkäisee verkkokalvon rappeutumista. Taudin Käypä hoito -suositus tulisi päivittää ja ottaa kalaöljyn omega-3-rasvahapot mukaan (kuten on jo tehty valtimotautien kohdalla).