Pro- ja prebiootit painonhallinnassa raskauden jälkeen

Turun yliopiston tutkimus osoittaa, että raskauden aikana kertyneet liikakilot lähtevät synnytyksen jälkeen helpommin probioottien kuin pelkän perinteisen ravitsemusneuvonnan avulla. Dosentti Kirsi Laitinen esitti tulokset Euroopan lihavuustutkijoiden kongressissa. Muiden tutkimusten mukaan pre- ja probiootit säätävät ruokahalua ja voivat auttaa painonhallinnassa. Parhaissa valmisteissa onkin sekä pre- että probiootteja; yhdistelmää kutsutaan miellä synbiootti.

Maitohappobakteerivalmiste, joka sisältää Lactobacillus- ja Bifidobactrium –kantoja auttaa laihtumaan naisia, joiden painoindeksi on yli 30 tai vyötärönympärys oli 80 cm. “Tutkimuksen tulokset ovat rohkaisevia; ne ovat ensimmäiset havainnot joiden mukaan probioottien käyttö ravintolisänä auttaa painonhallinnassa”, sanoo Kirsi Laitinen. “Vuoden kuluttua synnytyksestä probiootteja saaneilla naisilla oli vähiten keskivartalon lihavuutta ja pienin kehon rasvaprosentti. Keskivartalolihavuutta, jossa rasvaa kertyy vatsan alueelle, pidetään erityisen epäterveellisenä”, Laitinen sanoo. “Havaitsimme sitä 25 prosentilla probiootteja ja ravitsemusneuvontaa saaneilla naisilla, mutta 43 prosentilla naisista, joille oli annettu pelkästään ravitsemusneuvontaa”, hän lisää. Tutkimusta rahoittivat Kela, Suomen Akatemia ja Sigrid Juseliuksen säätiö.

Tutkimukseen osallistui 256 odottavaa naista, jotka jaettiin raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana sattumanvaraisesti kolmeen ryhmään. Yksi ryhmä sai nykyisten ravintosuositusten mukaista neuvontaa sekä lumekapseleita, toinen ryhmä sai ravintoneuvonnan lisäksi probioottikapseleita ja kolmas ryhmä sai pelkästään probioottikapseleita, ei lainkaan ravintoneuvontaa. Probiootteja annettiin kunnes naiset olivat lopettaneet imettämisen viimeistään kuuden kuukauden kuluttua synnytyksestä.

Keskivartalolihavuutta oli tutkimuksen lopussa 18 % vähemmän probiootteja saaneilla kuin ravintoneuvontaa ja lumekapseleita saaneilla ja 15 % vähemmän kuin verrokkiryhmässä. Probioottiryhmän rasvaprosentti oli keskimäärin 28 ja muissa ryhmissä 29 ja 30. Jatkossa aiotaan selvittää raskauden aikana käytettyjen probioottien vaikutusta äitien ja lasten terveyteen, Laitinen kertoi Nutraingredients.comille. ”Aikaisempien tutkimusten perusteella oletamme, että äidin ruokavalio voi vaikuttaa lapsen sokeriaineenvaihduntaan ja painoon”, hän lisäsi.

Suoliston bakteeriflooran merkitys painonhallinnassa
Tiedelehti Naturen vuonna 2006 julkaisema mullistava tutkimus osoitti, että lihavien ja normaalipainoisten ihmisten suoliston bakteerikannat eroavat toisistaan ja että kun lihavat laihtuivat, heidän bakteeriflooransa normaalistui. Tästä pääteltiin, että suoliston bakteerikanta vaikuttaa lihomiseen.

Myös lihavien koe-eläinten suoliston bakteerifloora sisältää tavallista vähemmän bifidobakteereja. Prebioottiset kuidut – inuliini ja frukto-oligosakkaridit – ovat maitohappobakteerien "eväspaketti", joka edistää hyvien bakteerien lisääntymistä suolessa. Tästä syystä parhaat valmisteet ovatkin synbiotteja.

"Ihmis- ja koe-eläintutkimukset viittaavat siihen, että prebioottien käyttö ravintolisänä hillitsee ylensyömistä", sanovat tohtorit Nathalie Delzenne (Louvainin Katolinen yliopisto, Belgia) ja Robert Welch (Ulsterin yliopisto, Irlanti). Heidän tutkimustensa mukaan suoliston mikrofloora saattaa säätää suoraan aineenvaihduntaa (metaboliaa) ja erityisesti sokeritasapainoa.

Probioottiset bakteerit kulkeutuvat äidistä sikiöön synnytyskanavaa myöten ja äidinmaidossa, joten (vauvan) varhainen ravitsemus saattaa vaikuttaa lapsen lihomisen riskiin myöhemmin elämässä. Yhä lisääntyvä näyttö viittaa siihen, että tämä lähestymistapa voi avata uuden näkökulman lihavuuden vastaiseen taisteluun, sekä ylipainon ehkäisyyn että hoitoon”, tulkitsee Kirsi Laitinen.

European Congress on Obesity Thursday, 7 May 2009. Kirsi Laitinen et al. Nutraingredients.com

Maitohappobakteerit parantavat sokeritasapainoa