Foolihappo ehkäisee astmaa

Suuri foolihapon pitoisuus veressä vähentää astman riskiä 16 prosentilla, ilmenee amerikkalaisen Johns Hopkinsin lastensairaalan uudesta raportista. Se julkaistaan Journal of Allergy & Clinical Immunology -lehdessä.

Tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa on selvitetty veren foolihapon ja astman välistä suhdetta”, sanoo tutkimusta johtanut tohtori Elizabeth Matsui. ”Löydöksemme ovat selvä osoitus siitä, että foolihappo voi todellakin säätää immuunivastetta allergeeneja kohtaan ja siten vähentää allergiaa ja astman oireita”, hän lisää. Foolihapon vaikutustapa astmassa vaatii kuitenkin vielä lisää tutkimusta.

Yli 30 miljoonaa eurooppalaista sairastaa astmaa, ja sen kustannukset ovat 17,7 miljardia euroa vuodessa. Lisäksi tuottavuuden vähenemisestä aiheutuvat kulut ovat lähes 10 miljardia euroa, raportoi European Federation of Allergy and Airway Diseases Patients Association (EFA).

Näin tutkimus tehtiin
Matsuin työryhmä analysoi yli 8000 henkilön terveystiedot. Potilaat olivat iältään 2–85-vuotiaita. Heistä oli selvitetty allergia- ja hengitystieoireet sekä mitattu veren foolihappo ja immunoglobuliini E (IgE), joka on keskeinen allergiseen reaktioon liittyvä vasta-aine.

Tuloksista kävi ilmeiseksi, että mitä suurempi veren foolihapon pitoisuus oli, sitä vähemmän veressä oli IgE:tä ja sitä vähemmän potilailla oli allergioita, hengityksen vinkunaa ja astmaa. Foolihapon pienemmät pitoisuudet, alle 8 nanogrammaa millilitrassa (ng/ml), liittyivät 40 % lisääntyneeseen hengitystieoireistoon, verrattuna suurimpaan foolihapon pitoisuuteen, yli 18 ng/ml. Lisäksi pienempiin foolihapon pitoisuuksiin liittyi kohonnut IgE. Pienimmän foolihappopitoisuuden potilailla oli 31 % useammin allergiaoireita ja 16 % suurempi astman riski kuin niillä, joiden veressä oli eniten foolihappoa.

Tutkimuksen rahoitti Yhdysvaltain Terveysvirasto National Institutes of Health. Tutkijaryhmä ilmoittaa jatkavansa foolihapon ja allergioiden välisten yhteyksien tutkimista foolihapon vaikutusmekanismien selvittämiseksi.

Matsui EC, Matsui W. Higher serum folate levels are associated with a lower risk of atopy and wheeze. The Journal of Allergy and Clinical Immunology Published online 1st May 2009 Abstract Nutraingredients.com

Astman täydentävä ravitsemushoito
Astma ja tulehdussytokiinit