Kalaöljy tuli mukaan valtimotautien hoitosuosituksiin

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien yhdistys ry:n asettama työryhmä on päivittänyt vuonna 2004 laaditun veren rasvahäiriöiden (dyslipidemioiden) Käypä hoito -suosituksen tuoreimman tutkimustiedon ja eurooppalaisten valtimotautien ehkäisysuositusten mukaisesti.

Elintavat ensisijaisia lääkityksen nähden
Veren rasva-arvojen hoidon pääpaino on elintavoissa eli ruokavaliossa, liikunnassa ja tupakoimattomuudessa. Kaikkiin sydän- ja verisuonitautivaaratekijöihin, kuten esimerkiksi verenpaineeseen, on tärkeää vaikuttaa aina kun se on mahdollista.

Ruokavaliossa pyritään vähentämään tyydyttynyttä rasvaa ja korvaamaan se tyydyttymättömällä. Kasvisten, marjojen, hedelmien ja täysjyvätuotteiden käyttöä lisäämällä kuidun saanti lisääntyy ja kolesterolipitoisuus vähenee. Kasvistanoli- tai kasvisteroliestereitä sisältävillä erityisvalmisteilla voidaan pienentää LDL- ja kokonaiskolesterolipitoisuutta.

Kestävyysliikunta suurentaa vähän liikkuvilla henkilöillä HDL-kolesterolipitoisuutta ja pienentää LDL-kolesteroli- ja triglyseridiarvoa lievästi.

Kalaöljyt (pitkäketjuiset n-3-rasvahapot) pienentävät suurina annoksina (2-4 g/vrk) triglyseridipitoisuutta, ja niitä voidaan käyttää yhdistettynä statiiniin, kirjoittaa työryhmä, jolla on läheiset suhteet lääketeollisuuteen. Kalaöljyllä on useita muitakin edullisia vaikutuksia veren rasvaprofiiliin ja valtimotautien ehkäisyyn kuin mitä uudessa suosituksessa mainitaan. Ne vähentävät mm. fibrinogeenia ja tulehdusta osoittavaa hs-CRP:tä sekä metalloproteiineja 1 ja 9 (MMP-2 ja MMP-9) (DeRosa ym. 2009). EPA-rasvahappo muodostaa elimistössä myös tulehdusta ja hapetusstressiä ehkäiseviä F3-isoprostaaneja.

Jos potilas valittaa epämääräisiä lihasoireita, on statiinihoito keskeytettävä ja selvitettävä oireiden syy. Lihasoireiden syynä saattaa lääkityksen lisäksi olla myös kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi), fyysinen rasitus tai D-vitamiinin puutos.

Tohtori Tolosen kommentti

Uusi suositus korostaa aivan oikein elintapamuutosten ensisijaisuutta lääkehoitoon nähden. Ilahduttavaa on myös kalaöljyn omega-3-rasvahappojen otto mukaan suositukseen. Firenzen sydäntutkimuslaitoksen kardiologit olivatkin jo ennättäneet julkisesti vaatia etyyliesteröidyn kalaöljyn ottamista mukaan sydän- ja verisuonitautien hoitosuosituksiin. Päivitetystä versiosta olisi tullut käydä selvemmin ilmi, että triglyseridejä alentavat parhaiten uuden polven etyyliesteröidyt kalaöljyt, E-EPAn ja E-DHAn yhdistelmä. Ne ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat hapetusstressiä ja tulehdusta, jotka ovat valtimotautien tärkeimpiä syytekijöitä. Lisäksi omega-3:t ehkäisevät matriksin metalloproteinaasi-entsyymejä (MMP:t), joilla on tärkeä merkitys valtimoiden ahtautumisessa (Derosa ym. 2009). Parhaita ovat sellaiset kalaöljyvalmisteet, joissa on mukana D3-vitamiinia, sillä sekin vähentää tulehdusta ja valtimoiden kalkkiutumista ja ehkäisee myös statiinien sivuvaikutuksia.

Suosituksesta jäi puuttumaan maininta siitä, että statiinien sivuvaikutuksia voidaan ehkäistä nauttimalla ubikinonia, vähintään 100 mg päivässä. Lisäksi D-vitamiinin ja karnosiinin käyttö verisuonten suojaajina on jäänyt mainitsematta; karnosiini ehkäisee muun muassa "pahan" LDL-kolesterolin hapettumista ja sokeroitumista (lue lisää). D-vitamiini ehkäisee valtimoiden kalkkiutumista. Valitettavasti ravitsemuslääketieteen asiantuntemus puuttui suosituksen laatineesta työryhmästä. Kalaöljyn ottamiseen mukaan suositukseen on vaikuttavat ratkaisevasti E-EPAlla tehty JELIS-tutkimus.

Kalaöljy lääkäreiden täydennyskoulutuksessa 2009
Duodecim selostaa lääkäreille E-EPA-tutkimusta
Kalaöljykapseli voi pelastaa sydänpotilaan hengen
E-kalaöljyn "uusia" vaikutustapoja verisuonissa
Kalaöljy ehkäisee ja hoitaa sydämen vajaatoimintaa

Derosa G, Maffioli P, D'Angelo A, et al. Effects of long chain omega-3 fatty acids on metalloproteinases and their inhibitors in combined dyslipidemia patients. Expert Opinion in Pharmacotherapy. 2009 Apr 27. Free Full Text (pdf)