Probiootteja syöpäpotilaille

Maitohappobakteerien anto vähentää merkittävästi solusalpaajahoidon (kemoterapian) sivuvaikutuksia – ripulia ja vatsakipuja – , ilmenee suomalaistutkimuksesta. Raportissaan Helsingin yliopiston syöpätautien professori Heikki Joensuun johtama lääkäriryhmä hämmästelee, että kas kun aikaisemmin ei ole huomattu antaa syöpää sairastaville ravintolisiä (sic!).

Tutkimukseen osallistui 150 paksusuolen syöpää sairastavaa potilasta, joita hoidettiin 24 viikkoa leikkauksen jälkeen 5-fluorourasiili (5-FU) -nimisellä solusalpaajalla. Puolet heistä sai probiootteja (Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteereita) ja guarkuitua; puolet potilaista lumevalmistetta. Probioottiryhmän potilailla ilmeni merkitsevästi vähemmän vakavaa ripulointia ja vatsakipuja ja he tarvitsivat vähemmän sairaalahoitoa kuin verrokit. Verrokkiryhmässä piti vatsavaivojen tähden useammin pienentää solusalpaajan annosta. Potilaat sietivät hyvin probioottihoitoa. Guarkuitu ei lisännyt probiottien tehoa.

"Jotensakin yllättäen (´somewhat surprisingly´) ravintolisien käyttöä ei ole arvostettu kemoterapiaan liittyvien maha-suolikanavan sivuvaikutusten ehkäisyssä ja hoidossa […] Maitohappobakteerien anto saattaa olla käytännöllinen ja hyvin siedetty keino vähentää 5-FU-kemoterapian aiheuttamaa ripulointia", suomalaislääkärit kirjoittavat British Journal of Cancer -lehdessä 16. lokakuuta 2007.

P Österlund, T Ruotsalainen, R Korpela, M Saxelin, A Ollus, P Valta, M Kouri, I Elomaa, H Joensuu. Lactobacillus supplementation for diarrhoea related to chemotherapy of colorectal cancer: a randomised study. British Journal of Cancer. 2007; 97, 1028-1034. [Abstract]

Tohtori Tolosen kommentti

Suosittelen syöpää sairastaville jauhetta, joka sisältää L. rhamnosuksen lisäksi muitakin maitohappobakteereita: L. plantarum, L. bulgaricus, L. acidophilus ja bifidobakteereja sekä inuliinia, frukto-oligosakkaridia ja psylliumkuitua. Tällainen yhdistelmä on paljon tehokkaampaa kuin yksi ainut bakteerikanta. Syöpäpotilas tarvitsee toki muitakin ravintolisiä, kuten omega-3:a.

Syöpätautien professori Pentti Gröhn hämmästytti suomalaiset kuulijansa yleisöluennollaan 7.11.2007 Fuengirolassa suosittelemalla syöpäpotilaiden tukihoidoksi E-EPA-nimistä kalaöljyä. Tähän asti useimmat suomalaiset syöpälääkärit ovat jyrkästi kieltäneet potilailtaan kaikki ravintolisät koska "niitä ei ole tutkittu tieteellisesti". Tuuli on nyt vihdoin kääntymässä.

Syöpäprofessorit: EPAa syöpäpotilaille
Omega-3-rasvahapot ja syöpätaudit
Syöpätautien ravitsemushoito – tri Tolosen katsaus
Angiogeneesin esto – uusi tapa hoitaa syöpää
Nestemäinen hainrustouute syövän täydentävässä hoidossa

Muita tutkimusraportteja syövästä uutisarkistossa (yläpalkissa)