Hiljaiset sydäninfarktit luultua yleisempiä

Uusi kuvantamistekniikka on paljastanut, että hiljaiset sydän- ja aivoinfarktit infarktit ovat paljon luultua yleisempiä. Hiljainen sydäninfarkti ei näy tavallisessa sydänfilmissä (EKG), joten se jää huomaamatta myös lääkäreiltä, raportoivat Duke-yliopiston tutkijat PLoS Medicine -lehdessä.

Lääkärikoulutuksessa korostetaan, että erityisesti diabeetikot saavat usein "hiljaisen", oireettoman sydäninfarktin, joka jää huomaamatta sekä potilailta että lääkäreiltä. Uuden tutkimuksen tekijä tohtori Han Kim uskoo todellisen luvun olevan paljon suurempi, koska hiljaisia infarkteja esintyy usein muillakin kuin diabeetikoilla.

"Kukaan ei ole täysin ymmärtänyt kuinka usein noita [hiljaisia] sydäninfarkteja sattuu ja mikä niiden merkitys on potilaan ennusteen kannalta”, sanoo Kim medialle antamassaan lausunnossa.

Lääkärit osaavat kyllä nähdä potilaan ”sydänfilmistä” (EKG) muutoksia, joita sydäninfarktit jättävät. Samoin infarkti nostaa tiettyjen veren entsyymien määrää. EKG:stä lääkärit tulkitsevat Q-aallon muutoksia, jotka viittaavat sydänlihasvaurioon. Mutta ”hiljaiset” infarktit eivät aina näykään Q-aalloissa, joten ne jäävät dokumentoimatta, sanoo Kim.

Kuvassa sydänfilmin normaali Q-aalto ja normaali Q-T-aika.
Katso TÄSTÄ animaatiosta sydämen sähköistä toimintaa, erityisesti QT-aikaa.


Uusi tekniikka
Kimin työryhmä käytti uutta tekniikkaa, joka soveltuu erityisesti sydänlihasvaurion toteamiseen – delayed enhancement cardiovascular magnetic resonance (DE-CMR) – hiljaisten infarktien osoittamiseen. Sellaistenkin jotka eivät näy EKG:ssä.

Tutkimukseen osallistui 185 potilasta, joilla oli epäilty tai todettu sepelvaltimotauti. 35 prosentilla heistä havaittiin viitteitä aikaisemmin sairastetusta infarktista. Nämä niin sanotut ei-Q-aalto-kohtaukset olivat kolme kertaa yleisempiä kuin sellaiset hiljaiset infarktit, joissa oli Q-aaltomuutos. Kahden vuoden seurannan aikana henkilöillä, joilla oli ollut hiljainen ei-Q-aaltoinfarkti, oli 17-kertainen riski kuolla sydänperäisestä syystä (verrattuna henkilöihin, joiden sydämissä ei löydetty mitään vikaa).

Kim HW, Klem I, Shah DJ, et al. Unrecognized non-Q-wave myocardial infarction: Prevalence and prognostic significance in patients with suspected coronary disease. PLoS Med 2009;6(4): e1000057. doi:10.1371/journal.pmed.1000057

Lisää aiheesta voi lukea maksutta TÄSTÄ

Tohtori Tolosen kommentti

Sepelvaltimotautia potevien henkilöiden tulisi suojata sydäntään liikunnalla, terveellisellä ravinnolla ja ravintolisillä, joista kerrotaan Sydänpotilaan itsehoidon oppaassa.

Uusi kalaöljy voi pelastaa sydänpotilaan hengen
Hiljaiset aivoinfarktit yleisiä alle 65-vuotiailla