Uuden polven kalaöljyä diabeetikoille

Espanjalaisen Valladolidin yliopiston tutkimus vahvistaa entisestään käsitystä, jonka mukaan tyypin 2 diabeetikot hyötyvät uuden polven etyyliesteröidystä kalaöljystä. Veren kohonneet triglyseridit ja non-HDL-kolesteroli sekä tulehdussytokiinit vähenivät ja ”hyvä” HDL-kolesteroli lisääntyi. Kalaöljyn päiväannos oli vain kaksi kapselia.

Maailmalta kertyy jatkuvasti lisää näyttöä sitä, että etyyliesteröity kalaöljy suojaa sydäntä ja verisuonia. Erityisen tärkeää se on diabeetikoille, joiden sydäntaudin riski on huomattavan suuri.

Tässä työssä 30 tyypin 2 diabeetikkoa (16 miestä ja 14 naista) sai kolme kuukautta päivittäin uuden polven etyyliesteröityä kalaöljyä, joka kapselia kohti sisälsi 465 mg EPAa ja 375 mg DHA:ta. Potilaiden seerumin triglyseridipitoisuus aleni keskimäärin 3,7 -> 2,4 mmol/l, non-HDL 2,7 -> 2,3 mmol/l ja HDL-kolesteroli nousi 1,0 -> 1,2 mmol/l. C-reaktiivinen proteiini (CRP) aleni 5,6 -> 3,9 ja tulehdussytokiini TNF-alfa 16,2 -> 13,3 pg/dl. Kaikki nämä muutokset olivat myös tilastollisesti merkitseviä. Interleukiini 6 (IL-6) ei alentunut.

Johtopäätökset: Omega-3-hoito paransi tyypin 2 diabeetikkojen veren rasvaprofiilia ja vähensi tulehdussytokiinien määrää. Tällöin sydän- ja verisuonitaudin riski vähenee. Tulokset vahvistavat äskettäin Málagan yliopistosta julkaistuja tuloksia tyypin 2 diabeetikkojen hoidosta samalla kalaöljyllä; tulosten mukaan kalaöljy vähensi merkitsevästi veren alipoproteniineja.

De Luis DA, Conde R, Aller R, et al. Effect of omega-3 fatty acids on cardiovascular risk factors in patients with type 2 diabetes mellitus and hypertriglyceridemia: an open study. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2009;13(1):51-5. Abstract

Firenzen tutkimus: Kalaöljy voi pelastaa sydänpotilaan hengen
Málagan yliopiston diabeetikkojen kalaöljytutkimus