Probiootit auttavat krooniseen väsymykseen

Elävät maitohappobakteerit eli probiootit voivat lievittää kroonista väsymysoireyhtymää potevien ihmisten oireita, eritoten ahdistusta, kertoo uusi kanadalainen kaksoissokkotutkimus. Tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan suoliston limakalvon kunto vaikuttaa myös aivojen toimintaan, tulkitsevat tutkijat. Raportin julkaisi Gut Pathogens -lehti. Vastaavia tuloksia on aikaisemmin julkaistu Ruotsista ja Britanniasta.

Toronton yliopistossa tehtyyn tutkimukseen osallistui 39 kroonista väsymysoireyhtymää potevaa henkilöä. Heidät jaettiin sattumanvaraisesti kahteen ryhmään, joista toinen sai kaksi kuukautta päivittäin lumetta ja toinen 24 miljardia elävää maitohappobakteeria (Lactobacillus casei Shirota -kantaa). Koehenkilöille tehtiin psykiatriset testit Beck Depression Invetory (BDI) ja Beck Anxiety Inventory (BAI) ja heidän ulostenäytteistään mitattiin bakteerien määrät.

Loppuun asti mukana pysyi 25 naista ja 8 miestä. Probiootteja saaneen ryhmän ahdistusoireet vähenivät, raportoi tohtori A. Venket Raon johtama tutkijaryhmä. Se pitää tuloksia alustavina ja kaipaa lisää tutkimusta siitä, millä mekanismilla maitohappobakteerit vaikuttavat aivojen toimintaan. Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että maitohappobakteerit vähentävät tulehdussytokiinien ja lisäävät tryptofaanin (serotoniinin esiasteen) tuotantoa aivoissa. Probiootit voivat vaikuttaa myös suoraan vagushermon kautta aivoihin.

Muut tutkijat kommentoivat raporttia ja pitävät sitä kiinnostavana. Maailmankuulu probioottiasiantuntija professori Gregor Reid (Länsi-Ontarion yliopisto, Kanada) kommentoi tuloksia näin: “Vaikuttavatko suoliston mikrobit ja probiootit energiatasoihin (kuten meidän omat tutkimuksemme HIV-potilailla osoittavat) ja sitä kautta epäsuorasti aivoihin ja hyvinvoinnin tunteisiin? Vaikuttavatko probiootit suoraan tai epäsuorasti aivosolujen viestintään tai neuronien serotoniinin ottoon? Jälkimmäinen oletus tuntuu epätodennäköiseltä, sillä tässä tutkimuksessa ei masentuneisuus sinänsä parantunut.”

Uusissa tutkimuksissa Ruotsissa ja Britanniassa on myös havaittu maitohappobakteerien vaikuttavan suotuisasti mielialahäiriöihin. Itse asiassa ajatus probioottien suotuisista vaikutuksista mielenterveyteen ei ole aivan uusi, sillä tohtori George Porter Phillips raportoi jo 1910, että Lactobacillus-kanta lievitti masentuneisuutta ja melankoliaa. Vuonna 1923 Julianelle ja Ebaugh suosittivat Acidofilus-kantaa psykoosien oheishoidoksi.

Tämä tutkimusalue, suoliston neurotiede, on esillä kesäkuussa 2009 Amsterdamissa pidettävässä kansainvälisessä kokouksessa. Professori Bienenstock (McMaster University of Canada) esitelmöi siitä, kuinka suolistobakteerit vaikuttavat aivoihin ja muuhun hermostoon ja edistävät siten terveyttä ja hyvinvointia", kommentoi tohtori Kudo japanilaisesta Yakult-yhtiöstä, joka rahoitti nyt julkaistun tutkimuksen.

Rao AV, Bested AC, Beaulne TM, et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled pilot study of a probiotic in emotional symptoms of chronic fatigue syndrom. Gut Pathogens. 2009, 1:6 Free Full Text pdf

Probiotics may boost brain health
Ruotsalaistutkimus: Probiootit voivat lievittää
Probiootit nykytiedon valossa
Probiotics for vaginal infections

Tohtori Tolosen kommentti

Kroonisten sairauksien ravitsemushoidossa saadaan harvoin hyviä tuloksia, kuten tässä tutkimuksessa, antamalla vain yhtä vaikuttavaa ainetta, esimerkiksi yhtä maitohappobakteerikantaa. Itse olen aina suositellut yhdistämään useita vaikuttavia aineita. Esimerkiksi masennuksen ja kroonisen väsymysoireyhtymän hoidossa saadaan todennäköisesti paremmat tulokset, kun probiootteihin lisätään myös omega-3-rasvahapot (eritoten E-EPA), vitamiinit, hiven- ja kivennäisaineet ja proteiinit (esim. karnosiini). Näistä seikoista voi lukea lisää kirjoistani ja näiden sivujen artikkeleista (klikkaa yläpalkkiin kohtaan Artikkelit).

Aiheeseen liittyviä muita uusia tutkimuksia:

Ruotsalaistutkimus: Probiootit väsymysoireyhtymässä
Probiootit tehostavat immuunipuolustusta
Synbiootti tehostaa antioksidanttipuolustusta
Probiotics may boost brain health
Probiootit nykytiedon valossa
Probiotics for vaginal infections