Raskausmyrkytys lisää lapsen aivohalvauksen riskiä

Vuosina 1934 –1943 syntyneiden helsinkiläisten terveysseuranta kertoo, että äidin raskausmyrkytys lisää lapsen riskiä saada aivohalvaus myöhemmin elämässään. Tutkimuksen julkaisi huhtikuun Stroke-lehti. Toisten uusien tutkimusten mukaan ubikinonin käyttö raskauden aikana ehkäisee raskausmyrkytystä (pre-eklampsiaa).

Barkerin hypoteesin mukaan sikiöaikaiset olot kohdussa vaikuttavat lapsen tulevaan terveyteen vuosikymmeniä. Tämä tutkimus – jossa tohtori David Barker on yhtenä tekijänä – vahvistaa tätä käsitystä.

Raskausmyrkytys eli pre-eklampsia on raskauden aiheuttama tauti, jonka perimmäiset syyt ovat vielä tuntemattomia. Kyseessä on tila, jossa odottavan äidin verenpaine kohoaa, hänelle tulee turvotusta, valkuaista virtsaan ja hapetusstressi. Ongelmana on tunnistaa etukäteen ne naiset, joille tauti kehittyy. Tautiin ei ole vielä keksitty tehokasta hoitoa. Aspiriiniakin on kokeiltu, mutta se ei ole kovin tehokasta. Uuden tutkimuksen mukaan ubikinoni (200 mg/vrk) ehkäisee raskausmyrkytystä.

Vuonna 1934–1943 syntyneiden helsinkiläisten joukosta on analysoitu 6410 henkilön terveyttä. Heidän äideistään 120 poti lievää ja 164 vakavaa raskausmyrkytystä ja 1 592 kohonnutta verenpainetta.

"Tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa selvitetään raskausmyrkytystä poteneiden äitien jälkeläisten myöhemmin elämässä kehittyviä terveysongelmia”, sanovat tutkijat lausunnossaan, jota myös Reuters siteeraa. Aikaisemmin on todettu, että raskausmyrkytystä poteneiden äitien lapsilla voi olla lapsuudessa kohonnut verenpaine, mutta pitkäaikaisvaikutuksista ei ole ollut tietoa, tutkijat kirjoittavat huhtikuun Stroke-lehdessä.

Tulokset
Pre-eklampsia lisäsi jälkeläisten aivohalvauksen riskin 1,9-kertaiseksi ja äidin koholla ollut verenpaine 1,4-kertaiseksi. Kumpikaan raskauskomplikaatio ei assosioitunut lasten sydäntautiriskiin. Raskausmyrkytys, etenkin vakava pre-eklampsia liittyi myös lapsen pienempään pään ympärysmittaan. Tutkijat uskovat, että raskauskomplikaatioiden ja aivohalvauksen välinen mekanismi johtuu aivoverisuonten muutoksista, jotka voivat myös ehkäistä aivojen normaalia kasvua. Tutkimuksen uutisoi Reuters Health.

Kajantie E, Eriksson JG, Osmond C, Thornburg K, Barker D. Pre-Eclampsia Is Associated With Increased Risk of Stroke in the Adult Offspring: The Helsinki Birth Cohort Study. Stroke, Apr 2009; 40: 1176 - 1180. Abstract

Barkerin hypoteesi
Ubikinoni ehkäisee raskausmyrkytystä

Raskaus- ja imetysajan ravintolisät