Kasvi- ja kalaöljyjen omega-3:n erot

Suomessa ja Ruotsissa markkinoidaan harhaanjohtavasti rypsiöljyä hyvänä omega-3-lähteenä. Tosiasiassa, ollakseen biologisesti tehokasta rypsiöljyn omega-3 eli ALA on ensin muututtava maksassa EPA-, DPA- ja DHA-rasvahapoiksi. Maksa kykenee muuntamaan ALA:sta vain 5–10 % EPAksi, mutta ei juuri ollenkaan DHA:ksi, osoittaa New Yorkin Cornell-yliopiston tutkimus. Tulokset vahvistavat muualla julkaistuja havaintoja.

Tutkimusta johti ravitsemustieteen professori Tom Brenna (Cornell-yliopisto, New York). Tulosten mukaan kasviöljyn omega-3 eli alfalinoleenihappo ALA muuntuu elimistössä vain vähäisessä määrin ensin EPAksi ja siitä edelleen olemattomasti DHA:ksi.

"Tästä syystä ALA ei vastaa terveysvaikutuksiltaan kalaöljystä suoraan saatavia EPAa ja DHA:ta", sanoo professori Brenna. “Kaikilla eri omega-3-rasvahapoilla on erilaisia ravitsemuksellisia vaikutuksia elimistössä. Merelliset omega-3:t ovat tehokkaampia kuin kasvinsiemenöljyn omega-3:t, jotka eivät yksinkertaisesti voi korvata merellisten rasvahappojen toimintoja”, hän lisää. Joidenkin tutkimusten mukaan naiset ja etenkin raskaana olevat naiset kykenevät miehiä paremmin muuntamaan ALAa EPAksi ja DHA:ksi, Brenna huomauttaa.

The International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL) on todennut lausunnossaan, että ALA muuntuu elimistössä vain vähäisessä määrin ensin EPAksi ja siitä edelleen olemattomasti DHA:ksi. Lausunto on suututtanut kasviöljyjä tuottavaa ja markkinoivaa teollisuutta, joka mainostaa ALAa hyvänä omega-3-lähteenä. Esimerkkinä Kauppalehden uutinen, joka puffaa rypsiöljyä sydämen suojaksi. Chan ja Cho ovat juuri julkaisseet omega-3-rasvahapoista erinomaisen katsauksen, josta myös käy ilmi ALAn vaatimaton teho. Samoin australialaiset Turchini ym. 2012.

Tomas J. Brenna: Dietary Omega-3 PUFAs and DHA Status. Guest article. Fatsoslife.com heinäkuu 2009
Brenna JT, Salem Jr N, Sinclair AJ, Cunnane SC. α-Linolenic acid supplementation and conversion to n-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in humans. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, In Press, Corrected Proof, Available online 9 March 2009 Abstract

Chan EJ, Cho L. What can we expect from omega-3 fatty acids? Cleveland Clinic Journal of Medicine 2009;76(4):245-51. Free Full Text
Turchini GM, Nichols PD, Barrow C, Sinclair AJ. Jumping on the omega-3 bandwagon: distinguishing the role of long-chain and short-chain omega-3 Fatty acids. Crit Rev Food Sci Nutr. 2012 Sep;52(9):795-803.  DOI: 10.1080/10408398.2010.509553

Tohtori Tolosen kommentti

Vaikka sydänlääkärit nykyään suosivatkin EPAn ja DHA:n yhdistelmää, mieluiten etyyliestereinä, suojaa myös pelkkä EPA (E-EPA) erittäin hyvin sydäntä ja verisuonia, kuten JELIS-tutkimus osoittaa. EPAn anto lisää merkittävästi sydänlihasssolujen (kardiomyosyyttien) DPA-rasvahapon (omega-3) pitoisuutta ja ehkäisee sydänsolujen mitokondrioiden kardiolipiinin katoa. Kardiolopiini on sydäntä suojaavaa rasvaa. Havainto selittää E-EPAn sydäntä suojaavaa vaikutusta.

Kanadalainen Kaitlin Samantha Roke julkaisi 2016 erinomaisen väitöskirjan kalaöljystä. Voit lukea sen kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Roke KS, Exploration of the perceived and actual benefits of omega-3 fatty acids and the impact of FADS1and FADS2genetic informationon dietary intake and blood levels of EPA and DHA. ThesisPresented toThe University of Guelph (Canada) 2016 Free Full text
Leroy C, Tricot S, Lacour B, Grynberg A. Protective effect of eicosapentaenoic acid on palmitate-induced apoptosis in neonatal cardiomyocytes. Biochim Biophys Acta. 2008;1781(11-12):685-93. PubMed
Kasvi- ja kalaöljyjen omega-3:n vertailua
Kasvi- ja kalaöljyjen omega-3:t punasolujen kalvoilla

Kasvi- ja kalaöljyt sydäntaudeissa

Kaikkivoipaiset omega-3:t
Mistä omega-3:t ovat peräisin?
Kalaöljy ja D-vitamiini USA:ssa jättitutkimukseen

Tohtori Tolosen Kalaöljyopas (3. uudistettu painos 2009) [pdf]