Aineenvaihduntaan perustuvaa sydäntaudin hoitoa

Useimmat sydänpotilaita hoitavat lääkärit eivät tunne riittävästi hapen ja energian puutteesta kärsivän sydämen aineenvaihduntaa (metaboliaa)”, kirjoittaa Connecticutin yliopiston kliinisen lääketieteen apulaisprofessori Stephen T. Sinatra Alternative Therapies in Health and Medicine -lehdessä. Ravintolisät ubikinoni, D-riboosi ja karnitiini kuuluvat hänen mukaansa ehdottomasti sydäntaudin asianmukaiseen hoitoon. Itse lisäisin listaan vielä D-vitamiinin, karnosiinin, magnesiumin ja etyyliesteröidyn kalaöljyn.

Ongelman ydin on siinä, että biokemia ja bioenergetiikka ovat vaikeatajuisia asioita. ”Kliinikon aivot lepäävät”, on lääkäreiden usein käyttämä ilmaisu tilanteessa, jolloin joku biokemian asiantuntija pitää esitelmää. Näin ei tietenkään saisi olla.

Bioenergetiikka tutkii elävien solujen energian tuotantoa. Sen ymmärtäminen edellyttää, että tiedetään, kuinka solu tuottaa mitokondrioissa energiaa adenosiinitrifosfaatista (ATP) ja kuinka se kierrätetään takaisin ADP:ksi. Sepelvaltimotaudissa veri kiertää huonosti ja potilaan sydänsolut kärsivät hapen puutteesta, hypoksiasta tai iskemiasta. Silloin solujen kyky vastata ATP:n tuotannon vaatimuksiin on alentunut ja mitokondrioiden energian tuotanto heikkenee. Valitettavasti yleisesti määrätyt sydänlääkkeet eivät korjaa tilannetta, vaan sydämeen kehittyy toiminnanvajaus. Sen varhainen tunnusmerkki on diastolinen toimintahäiriö (dysfunktio), vaikka systolinen pumppaustoiminta jatkuisikin normaalina. Diastolinen vaihe tarkoittaa sitä, jolloin sydämen vasen kammio laajenee ja täyttyy keuhkolaskimosta tulevalla verellä. Systolisessa supistuksessa se pumpataan aorttaan. Lukijasta saattaa tuntua oudolta, että diastolinen vaihe vaatii sydänlihakselta enemmän energiaa kuin systolinen; niin se vain on.

Heikentyvä sydänlihas tarvitsee energian tuotantoon osallistuvia yhdisteitä. Sinatran suosittelemia ravbintolisiä ovat D-riboosi, L-karnitiini ja ubikinoni (koentsyymi Q10). Ne ovat kriittisiä fysiologisia yhdisteitä iskeemisen tai hypoksisen sydänlihaksen supistusvoimalle. Näiden nutraseuttisten (vastakohtana farmaseuttisille) ravintolisien käyttö on aiheellista kaikille sydänpotilaille ja lääkäreiden tulisi perehtyä niihin, kirjoittaa Sinatra. Hänen mielestään uusi metabolisen kardiologian (sydäntautiopin) aika koittaa, kunhan lääkärit alkavat oivaltaa sydänlihaksen perusaineenvaihduntaa.

Sinatra ST. Metabolic cardiology: the missing link in cardiovascular disease. Alternative Therapies in Health and Medicine. 2009;15(2): 48-50. Free Full Text

Tohtori Tolosen kommentti

Sydänpotilaan tarpeellisiin ravintolisiin kuuluu mielestäni muitakin ravintoaineita: D-vitamiini, foolihappo ja B6- ja B12-vitamiinit, magnesium, seleeni, karnosiini ja etyyliesteröidyt omega-3-rasvahapot E-EPA ja E-DHA. Ne ovat kaikki ravintolisiä, siis ravinnon täydentäjiä, joilla ei ole mitään sivuvaikutuksia ja siksi niitä voidaan ja tuleekin käyttää säännöllisesti, tauotta. Ne sopivat hyvin yhteen kaikkien mahdollisten lääkkeiden kanssa. Ravintolisät vähentävät lääkkeiden tarvetta ja ehkäisevät niiden sivuvaikutuksia.

Karnosiini vahvistaa sydänlihasta
Ubikinoni hoitaa sydäntä ja aivoja
Uusi kalaöljy voi pelastaa sydänpotilaan hengen